Filmul "Licu, o poveste românească", regizat de Ana Dumitrescu, selectat la DOK Festival, Leipzig | FOTO DOCUMENT - Mediafax

Filmul "Licu, o poveste românească", regizat de Ana Dumitrescu, selectat la DOK Festival, Leipzig | FOTO DOCUMENT

Filmul documentar de lungmetraj (86 minute) "Licu, o poveste românească"/ "Licu, a Romanian Story", regizat de Ana Dumitrescu, a fost selectat la Festivalul internaţional de film documentar şi de animaţie DOK Festival, care va avea loc la Leipzig, în perioada 30 octombrie - 5 noiembrie.

353 afişări

Imaginea articolului Filmul "Licu, o poveste românească", regizat de Ana Dumitrescu, selectat la DOK Festival, Leipzig | FOTO DOCUMENT

Filmul "Licu, o poveste românească", regizat de Ana Dumitrescu, selectat la DOK Festival, Leipzig

Filmul spune povestea lui Liviu Canţer, zis Licu, un bătrân de 92 de ani, care a trăit toate convulsiile secolului XX românesc: al doilea război mondial, instaurarea comunismului, teroarea Securităţii, "epoca Ceauşescu", revoluţia din 1989 şi perioada profund coruptă din perioada post-comunistă.

Regizoarea Ana Dumitrescu l-a vizitat şi l-a filmat pe Licu în repetate rânduri, în locuinţa acestuia, unde istoria mică, cea personală, era prezentă alături de istoria cea mare, a timpului.

 

Încet-încet, între cei doi s-a stabilit o relaţie specială: Licu îi gătea, îi oferea ţuică de casă, îi dezvăluia conţinutul albumelor sale cu fotografii. Întâlnirile erau fie mai vesele, fie mai triste, însă toate păreau marcate de un fel de resemnare.

Filmul este realizat în alb-negru, cu un echipament minimal, într-o manieră specifică fotojurnalismului pe care regizoarea Ana Dumitrescu l-a practicat.

"Licu, o poveste românească" nu este un film despre Istorie, este un film despre cum a trecut un om, un român, prin istoria ultimului veac, este povestea unui om care a rămas singur, singur cu aminitirile sale.

"Cu mai multă vreme în urmă făceam fotografie documentară. Am investigat, ca fotograf, subiectul homosexualităţii în România, de pildă, sau cel al deportării romilor în timpul războiului. Întotdeauna mi-a plăcut să intru în profunzimea subiectelor pe care le-am abordat, să ajung să mă familiarizez cât mai bine cu temele, să-mi cunosc personajele. Din acest punct de vedere, nu pot spune că am făcut o tranziţie de la fotografie la film – putem vorbi mai degrabă de o schimbare a suportului pe care mă exprim, de la fotografie la imaginea în mişcare." – Ana Dumitrescu

Fostă fotograf de presă, Ana Dumitrescu a lucrat în Franţa şi în România pentru mai multe grupuri media: National Geographic, MEDIAFAX şi agenţia foto Gamma-Rapho.

Ca fotograf, a avut mai multe expoziţii internaţionale.

Filmografie:

- "Khaos, the Human Faces of the Greek Crisis" – titlul original: "Khaos, les Visages Humains de la Crise Grecque", 93 min., 2012;

- "The Green Chair, a Cat on a Trapeze and other ordinary stories" – titlul original: "La Chaise Verte, un Chat sur un Trapèze et autres histoires ordinaires", 10 min., 2014;

- "Même pas Peur!", 110 min., 2015;

- "Time of Light" – titlul original: "Le Temps de la Lumière", 98 min., 2016.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
FESTIVAL FILM ,
LICU ,
O POVESTE ROMÂNEASCĂ ,
ANA DUMITRESCU

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.