- Home
- Cultură-Media
- PITEŞTI, (04.03.2017, 21:12)
- Cristina Cazacu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOTO O nouă variantă de PREEMŢIUNE a fost avansată de stat pentru cumpărarea unui monument
Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, s-a aflat, sâmbătă, în judeţul Argeş, pentru a confirma faptul că Ministerul pe care îl conduce îşi va exercita dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea Ansamblului Brătianu "Vila Florica", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
714 afișări
FOTO O nouă variantă de PREEMŢIUNE a fost avansată de stat pentru cumpărarea unui monument
Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu a declarat, sâmbătă, că este pentru prima dată când Ministerul Culturii îşi exercită dreptul de preemţiune pentru un bun de patrimoniu naţional şi judeţean, o premieră în istoria Ministerului, care debutează cu Ansamblul Brătianu "Vila Florica" din Ştefăneşti, Argeş.
„Nu cred că trebuie insistat în legătură cu ceea ce reprezintă familia Brătianu în istoria României, probabil cel mai ilustru neam pe care îl are România. Eu am ţinut, în mod special, atunci când s-a construit bugetul României, să fie o creştere pentru Ministerul Culturii, pentru că avem nişte obligaţii în programul nostru de guvernare pe zona de cultură. Un angajament era creşterea bugetului alocat Ministerului Culturii cu 50%, în fiecare an, lucru care s-a şi întâmplat. (...) Pentru prima oară în bugetul Ministerului sunt alocate fonduri pentru ca statul să-şi poată exercita dreptul de preemţiune pentru bunuri mobile şi imobile. Avem o obligaţie, cu toţii, faţă de istoria noastră, faţă de patrimoniul nostru, şi mă bucur că am reuşit pentru prima oară să alocăm fonduri importante, astfel încât atunci când suntem notificaţi şi când sunt scoase la vânzare bunuri extrem de importante, statul să-şi poată exercita acest drept. Este o premieră şi mă bucur că începem acest exerciţiu cu un loc extrem de important pentru istoria României. (...) Cred că este o obligaţie pe care o avem faţă de acest loc, de a-l menţine în circuitul public. Avem o obligaţie faţă de istoria noastră. În foarte scurt timp sărbătorim centenarul Marii Uniri, iar arhitectul Unirii, cel care a implementat reformele Marii Uniri, este Ionel Brătianu. Aşa cum am anunţat, am demarat procedurile ca Ministerul Culturii să-şi exercite dreptul de preemţiune pentru cumpărarea Vilei Florica. (...) Avem alocate fonduri pentru exercitarea acestui drept. Existau nişte legi care reglementau acest lucru, dar niciodată acest fond nu a fost alimentat. Este o premieră în istoria Ministerului Culturii”, a declarat Ionuţ Vulpescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Maia Sandu, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: „Mergem spre Uniunea Europeană pentru că ne dorim o viaţă mai bună”
-
Kelemen Hunor: Eu, dacă aş fi în locul lui Iohannis, aş lăsa viitorul preşedinte al Senatului la Cotroceni
-
Euroclear avertizează: confiscarea activelor ruseşti ar putea destabiliza economia europeană
Faptul că ministrul Ionuţ Vulpescu, prin Ministerul Culturii, a decis să exercite dreptul de preemţiune pentru achizţionarea Vilei Florica reprezintă şi un rezultat al demersurilor conducerii Consiliului Judeţean Argeş şi ale parlamentarilor argeşeni.
Galerie foto
“Este vorba de fermitate, pragmatism şi dorinţa de a face treabă. Lunea trecută am avut o întâlnire cu domnul ministru, chiar la Ministerul Culturii, unde am discutat mai multe detalii legate de stadiul actual al acestui ansamblu, iar miercuri domnul ministru a anunţat, în conferinţa de presă de la Ministerul Culturii, ceea ce noi doream să auzim de mai bine de cinci ani, anume că ministerul îşi va exercita dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea Vilei Florica”, a declarat Dan Manu, preşedinte CJ Argeş.
Aproape toate generaţiile familiei Brătianu au trăit la Ştefăneşti, în judeţul Argeş, în vila care poartă numele „Florica", în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu, dispărută la trei ani. Cândva, locul unde a trăit cea mai importantă familie de oameni politici din România era compus din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi observator astronomic. Astăzi, au mai rămas casa, capela şi parcul, pe care Ion Brătianu îl numea „grădina Semiramidei".
Citeşte şi: Preşedintele Ungariei, prezent la Salonta, l-a omagiat pe poetul şi scriitorului maghiar János Arany
Citeşte şi: Ieşit cu bine dintr-un bolovan uriaş, artistul Abraham Poincheval se pregăteşte să clocească ouă
Citește pe alephnews.ro: Austria este de acord cu admiterea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
O profesoară din Brașov a câștigat titlul de cea mai rapidă cititoare din lume. Cine este Teodora Voinescu
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce a prezis Nostradamus pentru 2025: se pune la cale un război și 2 țări intră în conflict
CANCAN.RO
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea ne spune care sunt cele 2 alimente care ne fac cei mai INTELIGENȚI
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe