Fotografie câştigătoare la World Press Photo 2009, o imagine din timpul revoltelor din Iran

Fotograful italian Pietro Masturzo este laureatul World Press Photo Award 2009, cu o fotografie surprinsă în timpul revoltelor din Iran, au anunţat, vineri, organizatorii concursului de fotojurnalism.

193 afișări
Imaginea articolului Fotografie câştigătoare la World Press Photo 2009, o imagine din timpul revoltelor din Iran

Fotografie câştigătoare la World Press Photo 2009, o imagine din timpul revoltelor din Iran (Imagine: Pietro Masturzo/Mediafax Foto/AFP)

În cadrul competiţiei au fost recompensaţi şi trei fotografi ai Agence France-Presse.

În fotografia cu tonalităţi sumbre a lui Pietro Masturzo, o femeie ţipă de pe acoperişul-terasă al unui imobil din Teheran, la câteva zile după realegerea în funcţia de preşedinte a lui Mahmoud Ahmadinejad, pe care o contestă.

"Fotografia arată începerea a ceva, a unei poveşti cu implicaţii imense", a explicat preşedintele juriului, Ayperi Karabuda Ecer, într-un comunicat. Imaginea "oferă o perspectivă informaţiei şi afectează privitorul atât din punct de vedere vizual, cât şi emoţional", a adăugat ea.

"Fotografia redă într-o manieră puternică atmosfera, tensiunea, teama, dar totodată liniştea şi calmul", a adăugat Kate Edwards, membru al juriului.

Pietro Masturzo va primi premiul şi suma de 10.000 de euro în cadrul unei ceremonii care va avea loc, pe 2 mai, la Amsterdam.

Şi trei fotografi ai Agence France-Presse (AFP) au fost recompensaţi în cadrul competiţiei, cu un reportaj realizat în timpul violenţelor din Madagascar din februarie 2009, cu ilustrarea protestelor post-electorale din Iran din iunie 2009 şi cu un reportaj asupra ofensivei israeliene din Gaza din ianuarie 2009.

Juriul a atribuit o menţiune specială unei imagini extrase dintr-un videoclip difuzat pe YouTube, în care apare Neda Agha-Soltan, studenta în vârstă de 26 de ani ucisă, pe 20 iunie, la Teheran, în timpul manifestaţiilor care au urmat alegerilor prezidenţiale.

Imaginea, realizată de un amator, a jucat "un rol esenţial" în acoperirea mediatică a evenimentelor din Iran din 2009, după cum au subliniat organizatorii World Press Photo.

În total, 63 de fotografii provenite de la fotografi aparţinând unui număr de 23 de naţionalităţi au fost premiate de juriu, la 10 categorii. În competiţie au intrat 101.960 de fotografii, înscrise de 5.847 de fotografi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici