Grigore Leşe va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca

Cântăreţul de muzică populară Grigore Leşe va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, după ce consilierii locali au aprobat, marţi, cu unanimitate de voturi, un proiect de hotărâre în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

242 afișări
Imaginea articolului Grigore Leşe va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca

Grigore Leşe va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca (Imagine: Mircea Roşca / Mediafax Arhiva Foto)

Preşedintele de şedinţă al Consiliului Local Cluj-Napoca, viceprimarul Dan Tarcea, a declarat că, prin activitatea de artist şi cercetător al folclorului, Grigore Leşe a contribuit la impunerea unei bune imagini a municipiului.

„Consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare cântăreţului de muzică populară Grigore Leşe. Prin strălucita sa activitate, ca artist şi cercetător al folclorului, acesta a contribuit la impunerea unei bune imagini a municipiului Cluj-Napoca. Este primul muzician de la noi care a adus în scenă, alături de el, artişti tradiţionali din Iran, Siria, Armenia, Pakistan, demonstrând interferenţele străvechi dintre România şi Orient”, a spus Tarcea.

Potrivit referatului care însoţeşte proiectul de hotărâre, Grigore Leşe s-a născut la 20 februarie 1954 în satul Stoiceni, judeţul Maramureş şi a absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare. El a absolvit şi Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Grigore Leşe este, anul din 2005, profesor asociat de etnomuzicologie al Universităţii Bucureşti.

În 2004, Leşe a primit Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti.

Înmânarea diplomei de Cetăţean de Onoare îi va fi înmânată lui Grigore Leşe într-o ceremonie care va avea loc în perioada următoare în Consiliul Local Cluj-Napoca.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici