ICR va beneficia în 2010 de acelaşi buget ca în 2009 - Mediafax

ICR va beneficia în 2010 de acelaşi buget ca în 2009

Comisiile de buget-finanţe au adoptat, sâmbătă, un amendament la proiectul de buget prin care au stabilit că Institutul Cultural Român va beneficia în anul 2010 de acelaşi buget ca în anul 2009, respingând propunerea Executivului ca bugetul ICR să fie cu 42,92% mai mare faţă de anul precedent.

108 afişări
Imaginea articolului ICR va beneficia în 2010 de acelaşi buget ca în 2009

ICR va beneficia în 2010 de acelaşi buget ca în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Amendamentul, propus de deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, afost adoptat cu 22 de voturi "pentru", 16 voturi 'împotrivă" şitrei abţineri.

Membrii comisiilor reunite pentru buget au stabilit, astfel, căbugetul alocat în anul 2010 Institutului Cultural Român vafi de 38.482 mii de lei, la fel ca în anul 2009.

Senatorii şi deputaţii din comisii au adoptat, în acest sens,amendamentul deputatului PSD Mugurel Surupăceanu, ei respingând, pede altă parte, proiectul de buget propus pentru acest ordonator decredite de către Guvern.

În proiectul iniţial al Executivului era preconizată, pentruanul 2010, creşterea bugetului ICR cu 42,92 la sută faţă deanul precedent.

Prezent la dezbateri, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici,a susţinut că structura de buget propusă de Executiv este unafavorabilă programelor ICR, el subliniid că aproximativ 74 la sutădin bugetul alocat este destinat programelor culturale, restulfiind cheltuieli de personal şi administrative.

"Este un procent foarte bun, ceea ce face ca orice tăiere abugetului ICR să nu poată fi pusă nici pe seama restângeriloradministrative, nici pe seama celor de personal", a afirmatPatapievici.

El a mai arătat că bugetul propus acoperă necesităţile ICR, încondiţiile în care România îşi asumă preşedinţia EUNIC în anul2010.

În cadrul dezbaterilor, deputatul PNL Radu Ruşanu a criticatfaptul că bugetul propus pentru ICR este mai mare cu 42 lasută faţă de anul trecut, în timp ce majorarea prevăzută în cazulAcademiei Române este de doar 12,5 la sută.

Liberalul a criticat, de asemenea, faptul că fondul depremiere al ICR a crescut în 2010 cu 33 la sută faţă de anul 2009şi 90 la sută faţă de anul 2008, în comparaţie cu Academia, undecreşterea este de de 0,81 la sută.

"Salariile de merit pentru anul 2010 sunt de 90 la sutăcreştere. Dacă comparăm cu anul 2008, (..) Academia Română - 2,3 lasută.(..) Cum rămâne cu memorandumul cu FMI vizavi de creşterile desalarii, de personal", a întrebat Ruşanu.

În replică, preşedintele ICR a arătat că o comparaţie cuAcademia Română nu este relevantă pentru că problema pentru ICR"este aceea cum se doreşte reprezentarea României înstrăinătate".

Ca răspuns, Ruşanu a menţionat că reprezentativitatea AcademieiRomâne pentru România este mai mare decât a Institutului CulturalRomân.

"Din punctul de vedere al statului român, noi suntem prezenţi înstrăinătate prin intermediul ICR şi nu prin intermediul AcademieiRomâne", a replicat preşedintele ICR.

Bugetul solicitat de Institutul Cultural Român (ICR) pentru2010, de 55 de milioane de lei, conform proiectului bugetului destat, fusese diminuat cu 16,5 milioane de lei şi de comisiile decultură reunite din Parlament, în favoarea MinisteruluiCulturii.

Bugetul solicitat de ICR pentru 2010 era cu 16,5 milioane de leimai mare decât în anul 2009, când instituţia a beneficiat de 38,4milioane de lei.

Patapievici:Decizia parlamentarilor este arbitrară

Directorul ICR, Horia Roman Patapievici, a declarat, sâmbătă, cădecizia parlamentarilor din comisiile de buget-finanţe de a diminuabugetul instituţiei cu 30%, respectiv de a avea în 2010 acelaşibuget ca în 2009, este una "arbitrară", ducând la reducereaprezenţei culturii româneşti în străinătate.

"S-a decis ca să rămânem la nivelul lui 2009. Noi am convenit cuFinanţele o bugetare pentru 2010 a ICR care să ţină seama deextinderea noastră cu institute culturale în străinătate şi defaptul că ICR este preşedintele EUNIC în 2010, aşa cum Sibiul afost sprijinit în 2007, când a fost capitala europeană a culturii.Amendamentul prevede revenirea la 2009, ceea ce este echivalent caîn 2010 cultura română să fie cu 30% mai puţin în străinătate", aspus Patapievici.

El a subliniat că decizia parlamentarilor este "arbitrară",întrucât nu ţine seama de realitatea prezenţei culturii româneştiîn străinătate.

Patapievici a precizat că reducerea de 30% a bugetului ICR faţăde sumele prevăzute în proiectul bugetului de stat pe 2010reprezintă 16 miliaone lei, bani care se foloseau pentrudeschiderea institutelor şi consolidarea programelor.

Întrebat dacă se aşteaptă ca amendamentul să pice în plenulParlamentului, Patapievici a spus că nu poate să facă niciunpronostic.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici