Iniţiativa votului prin corespondenţă, dezbătută de partidele politice, marţi, la TVR Internaţional

Proiectul de lege care prevede dreptul alegătorilor români din străinătate de a vota prin corespondenţă va fi dezbătut de reprezentanţi ai partidelor politice în emisiunea "Români despre români", transmisă de TVR Internaţional, marţi, de la ora 21.00, informează Televiziunea Publică.

9 afișări

Dacă în 18 ianuarie despre proiect a vorbit chiar iniţiatorul acestuia, ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, marţi este rândul partidelor parlamentare să-şi prezinte opiniile.

Emisiunea "Români despre români" va fi moderată de Marius Dobrescu.

Invitaţii emisiunii vor fi: Valeriu Zgonea (PSD), Teodor Meleşcanu (PNL), Cristian Diaconescu (UNPR), William Brînză (PDL), Tanczos Barna (UDMR).

Argumentele lor pro şi contra proiectului de lege vor fi discutate cu jurnalistul Gabriel Giurgiu, prezent în studioul TVR. De asemenea, doi jurnalişti din străinătate vor intra în legătură telefonică directă: Cristi Dumitrache, de la publicaţia Pagini Româneşti din Noua Zeelandă, şi Andi Radiu, de la Gazeta Românească din Italia.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a anunţat, la 28 decembrie, într-o conferinţă de presă, lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegărorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Ministrul a arătat că votul prin corespondenţă este o necesitate democratică, având în vedere faptul că, în acest moment, peste 3 milioane de români au reşedinţa sau domiciliul în străinătate.

El a motivat, totodată, necesitatea unui astfel de proiect de lege invocând faptul că limitarea dreptului de vot doar la secţiile de vot genera frustrări legitime din partea celor care nu puteau să îşi exercite opţiunea şi, pe de altă parte, implica şi costuri foarte mari.

Baconschi a explicat că votul se va realiza pe baza atestatului pentru exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot, care conţine şi declaraţia pe proprie răspundere a alegătorului prin care se arată că opţiunea sa electorală nu a fost influenţată, iar secretul votului nu a fost afectat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici