Instanţa a suspendat executarea Hotărârii de Guvern privind fuziunea Operetei cu Opera Naţională

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis cererea de suspendare a executării Hotărârii de Guvern din 9 octombrie prin care Opera Naţională Bucureşti (ONB) a fuzionat cu Teatrul de Operetă, decizia putând fi însă atacată cu recurs.

1129 afișări
Imaginea articolului Instanţa a suspendat executarea Hotărârii de Guvern privind fuziunea Operetei cu Opera Naţională

Instanţa a suspendat executarea Hotărârii de Guvern privind fuziunea Operetei cu Opera Naţională (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

CAB a admis cererea principală şi a suspendat executarea HG nr.741/2013 până la pronunţarea instanţei de fond cu privire la anularea acesteia. "Respinge intervenţia accesorie, ca nefondată. Cu recurs", potrivit portalului instanţelor de judecată.

Cererea de suspendare a executării HG 741/ 2013 a fost înregistrată pe data de 26 noiembrie, la Curtea de Apel Bucureşti, la Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal.

Mai mulţi artişti, printre care mezzosoprana Oana Andra şi soprana Patricia Seymour, dar şi pianistul Alexandru Petrovici, au dat în judecată Guvernul, cerând suspendarea executării Hotărârii de Guvern din 9 octombrie prin care Opera Naţională Bucureşti (ONB) a fuzionat cu Teatrul de Operetă.

"Este vorba despre suspendarea executării actului administrativ contestat, reprezentat de Hotărârea de Guvern nr. 741/2013, prin care a fost impusă fuziunea Operei Naţionale Bucureşti cu Teatrul Naţional de Operetă «Ion Dacian». Urmare a hotărârii Curţii de Apel Bucureşti de vineri, 21.03.2014, suspendarea va opera până la momentul la care instanţa se va pronunţa, în fond, pe cererea de anulare şi va da o soluţie în această privinţ.", a declarat pentru MEDIAFAX Adina Stănoiu, avocatul artiştilor care au dat în judecată Guvernul.

Avocatul a precizat că, pe perioada suspendării, actul administrativ nu îşi mai produce efectele. "Ca şi consecinţă a suspendării, sunt «îngheţate» efectele oricăror acte subsecvente adoptate de către Ministerul Culturii sau de orice altă autoritate în executarea acestei Hotărâri de Guvern, de exemplu, organigrama şi statul de funcţii al nou înfiinţatei instituţii. De asemenea, nu vor putea fi încetate contractele de muncă, astfel cum rezulta din hotărârea suspendată, considerându-se, pentru moment, că fuziunea nici nu a avut loc. Activitatea curentă nu va fi însă afectată, astfel încât se vor plăti salariile, se vor desfăşura în continuare activităţile artistice, astfel cum sunt acestea programate", a afirmat aceasta.

În ceea ce priveşte anularea Hotărârii de Guvern 741/2013, avocatul a precizat că există un dosar distinct având acest obiect. "Demersul nostru prioritar în vederea limitării efectelor negative şi a incertitudinii pe care această Hotărâre de Guvern le-a produs deja a fost acela de a solicita instanţei competente suspendarea executării, pentru că dosarul privind anularea va fi unul de durată", a mai precizat aceasta, estimând că primul termen ar putea fi stabilit în cursul lunii aprilie.

Întrebat care sunt consecinţele acestei decizii a CAB, Răzvan Ioan Dincă, directorul Operei Naţionale Bucureşti, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în urma admiterii cererii de suspendare a Hotărârii de Guvern privind fuziunea Operei Naţionale Bucureşti cu Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", statutul angajaţilor nu se schimbă, iar Opereta va funcţiona în continuare "ca în clipa de faţă".

"Angajaţii îşi iau salariile în continuare. Nu se schimbă nimic. Toţi angajaţi - şi cei de la Operetă, şi cei de la Operă, şi cei de la Balet - sunt angajaţi ai Operei Naţionale Bucureşti", a declarat Răzvan Ioan Dincă.

Întrebat dacă Opera Naţională va face recurs în acest caz, directorul ONB a precizat că Opera va face doar "o cerere de intervenţie în acest proces", întrucât procesul s-a desfăşurat între Guvernul României şi cei care au cerut suspendarea.

"Cererea de suspendare înseamnă că actele pe care ar putea să le mai facă Opera Naţională după pronunţarea acelei cereri nu se mai pot face. Şi tot ceea ce s-a făcut până în acel moment rămâne bun făcut. Adică, organigrama rămâne aceeaşi, statul de funcţii rămâne acelaşi. Lucrurile vor funcţiona în continuare identic cum funcţionează şi acum", a mai spus Răzvan Ioan Dincă.

Pe de altă parte, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că trebuie aşteptată motivarea Curţii de Apel Bucureşti în privinţa deciziei de suspendare a executării Hotărârii de Guvern, precizând că "doar aplicarea este suspendată, efectele produse până când se suspendă nu sunt anulate".

"În primul rând trebuie să vedem motivarea Curţii (CAB, n.r.). Până când nu vedem motivarea e greu să intrăm în speculaţii pentru că acolo, probabil, se vor explica foarte multe lucruri. În acest moment, Hotărârea de Guvern este suspendată până când se judecă pe fond şi acest lucru, imediat după ce vom cunoaşte motivarea, vom putea spune ce consecinţe atrage după sine. Din punct de vedere al dreptului administrativ e o Hotărâre de Guvern care este suspendată, nu se mai aplică, doar că a produs câteva efecte importante şi aceste efecte nu pot fi suspendate doar dacă pe fond, Hotărârea de Guvern când se va judeca va fi anulată, atunci putem elimina efectele", a declarat Kelemen.

În acest context, Kelemen Hunor a precizat că nu se poate continua cu aplicarea HG pentru că este suspendată, dar efectele produse nu dispar. "(...) doar dacă pe fond decizia va fi de anulare a Hotărârii de Guvern. Trebuie aşteptat. (...) Sunt câteva lucruri care rămân de văzut, dar trebuie văzută motivarea Curţii. Ce se va întâmpla cu ştatele de plată, cu salariile, dacă mai pot fi plătite salariile, dacă există posibilitatea de a plăti cheltuielile pentru artişti, din acest punct de vedere sunt câteva semne de întrebare. (...) Şi eu sper şi cred că nu vor suferi artiştii şi nu va suferi instituţia culturală, artistică", a explicat acesta.

El a precizat că în urma suspendării nu mai poate fi aprobată noua organigramă şi nu se vor mai putea emite ordine privind punerea în aplicare a HG, precizând că nu sunt anulate efectele Hotărârii de Guvern.

Întrebat dacă în calitate de ministru al Culturii susţine actuala Hotărâre de Guvern sau consideră că cele două instituţii ar trebui să funcţioneze separat, Kelemen Hunor a afirmat că "este o discuţie cam depăşită de situaţie".

"Din punctul meu de vedere Teatrul de Operetă, fiind singura instituţie de acest gen din România, era bine să funcţioneze aşa cum a funcţionat până acum. Pe de altă parte, comasarea, în acest caz, şi de organizare, eu zic că nu schimbă lucrurile esenţiale, fiindcă rămân cele două trupe, rămân cele două formaţii. Dacă se termină construcţia pentru sediul Operetei, va avea o scenă, nu va deranja pe nimeni de la Operă. Opera dacă se finalizează renovarea clădirii, va avea un sediu unde se va juca. Deci din acest punct de vedere eu cred că lucrurile sunt clare. Doi directori artistici, se poate stabili repertoriul. Nu va fi afectat nici repertoriul şi nici activitatea Operei, şi nici repertoriul şi activitatea Operetei, pe plan adminsitrativ lucrurile vor fi mai simple. Nu trebuie să ai două contabilităţi, nu trebuie să ai lucruri dublate", a menţionat acesta.

Totuşi, Kelemen Hunor a spus că nu ar fi luat decizia ca aceste două instituţii să fuzioneze dacă ar fi ocupat în acea perioadă funcţia de ministru al Culturii. Decizia a fost luată de Daniel Barbu, care la momentul respectiv ocupa funcţia de ministru al Culturii.

Chestionat dacă va iniţia o Hotărâre de Guvern prin care Opera şi Opereta să revină la forma în care se aflau înainte de HG privind fuziunea, Kelemen Hunor a precizat că, în acest moment, nu se poate pune problema unei astfel de iniţiative, fiind o Hotărâre de Guvern suspendată, completând că "pentru orice instituţie, schimbări din două în două luni, din trei în tei luni, afectează mai mult instituţia decât dacă mergi pe o variantă care până la urmă nu afectează activitatea instituţiilor pe fond".

Acesta a completat că nu poate iniţia o astfel de Hotărâre având în vedere "cazul cunoscut cu suspendarea, plus atacarea pe fond a Hotărârii de Guvern". "Şi, în plus, ce am văzut eu, în afară de cinci-şase persoane care au făcut această intervenţie, nu văd unde ar fi fost afectată activitatea", a mai spus ministrul Culturii.

De asemenea, ministrul Culturii a afirmat că toţi artiştii de la Operetă şi Operă vor rămâne în funcţiile artistice pe care le deţin. "Eu am vorbit şi cu Răzvan Dincă (directorul Operei Naţionale Bucureşti, n.r.) zilele trecute şi ştiu că nu are deloc intenţia de a reduce numărul de personal. Chiar va avea nevoie de artişti în continuare, de număr de personal în plus. Asta în funcţie de buget şi în funcţie de posibilităţi se poate face, dar nu are gând să reducă nimic", a afirmat acesta.

Cererea de suspendare a executării Hotărârii de Guvern 741/2013 a fost semnată de Daniel-Gheorghe Eufrosin, fost director general adjunct al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", Marius Leau, în calitate de preşedinte al Sindicatului Artiştilor Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" (conform Hotărârii Judecătoriei sector 3, dosar nr. 7801/301/2012) - care între timp a fost desfiinţat, Patricia Seymour, în calitate de fost solist vocal al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" (care între timp a fost absorbit de ONB), Pompeiu Hărăşteanu, în calitate de profesor universitar, prim-solist de tradiţie al Operei Naţionale Bucureşti, Oana Andra, în calitate de prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti şi de preşedinte al Asociaţiei "David Petrovich pentru Copii", Alexandru Petrovici, în calitate de lector doctor universitar al Universităţii de Muzică din Bucureşti şi de vicepreşedinte al Asociaţiei "David Petrovich pentru Copii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici