Jocurile Olimpice: Scriitori ca Rushdie şi Pamuk semnează o scrisoare deschisă împotriva legii anti-gay din Rusia

Peste 200 de scriitori renumiţi, printre care Salman Rushdie şi Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisă, publicată joi în The Guardian, pentru a denunţa legislaţia din Rusia ce incriminează blasfemia şi homosexualitatea, în ajunul deschiderii Olimpiadei de iarnă de la Soci.

108 afișări
Imaginea articolului Jocurile Olimpice: Scriitori ca Rushdie şi Pamuk semnează o scrisoare deschisă împotriva legii anti-gay din Rusia

Salman Rushdie (Imagine; Mediafax Foto/AFP)

Scriitori de talie internaţională, precum Salman Rushdie, Margaret Atwood şi Jonathan Franzen, au acuzat Rusia că "asfixiază" creativitatea, explicând că legea împotriva "propagandei în favoarea relaţiilor sexuale non-tradiţionale", recenta interzicere prin lege a blasfemiei şi pedepsirea aspră a defăimării "pun în pericol îndeosebi scriitorii".

"O democraţie sănătoasă trebuie să asculte vocile independente ale tuturor cetăţenilor săi; comunitatea internaţională trebuie să audă şi să fie îmbogăţită de diversitatea opiniilor din Rusia", se poate citi în această scrisoare semnată de peste 200 de scriitori din 30 de ţări diferite, printre care patru laureaţi cu premiul Nobel pentru literatură - Günter Grass, Wole Soyinka, Elfriede Jelinek şi Orhan Pamuk.

"Îndemnăm, prin urmare, autorităţile din Rusia să revoce aceste legi care sugrumă libertatea de expresie", au adăugat scriitorii, care au promis că nu vor păstra tăcerea în legătură cu faptul că "prietenii lor, scriitori şi jurnalişti, sunt constrânşi la tăcere sau se expun urmăririlor şi uneori, pedepselor drastice, pentru simplul fapt că îşi împărtăşesc gândurile".

Legea promulgată în iunie 2013 de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care pedepseşte cu amendă şi închisoare "propaganda" homosexuală în faţa minorilor, a suscitat critici vehemente, mai ales în Occident.

Miercuri, în timp ce flacăra olimpică sosea la Soci, ONG-ul de apărare a drepturilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) All Out a organizat manifestaţii în 19 oraşe din toată lumea, de la New York, Melbourne până la Paris şi Sankt Petersburg, îndemnând sponsorii Jocurilor Olimpice să "rupă tăcerea faţă de legile anti-gay din Rusia".

În timpul discursului pe care l-a ţinut marţi la Soci, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat că toată lumea ar trebui să lupte împotriva "discriminărilor pe baza (...) orientării sexuale sau a prejudecăţilor de orice natură".

Cu toate acestea, sportul nu ar trebui să fie "o tribună pentru disidenţele politice sau pentru încercările de a aduce în discuţie motive de contestare politică internă sau externă", a precizat Thomas Bach.

Cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va debuta vineri la Soci şi se va încheia pe 24 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici