Liviu Ciulei a primit premiul de excelenţă, la TIFF

Regizorul Liviu Ciulei a primit premiul de excelenţă, sâmbătă seara, la Gala Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), organizată la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

104 afișări
Imaginea articolului Liviu Ciulei a primit premiul de excelenţă, la TIFF

Liviu Ciulei a primit premiul de excelenţă, la TIFF (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Actriţa Irina Petrescu i-a oferit distincţia lui Liviu Ciulei, numindu-l pe regizorul Liviu Ciulei "acest Prospero care a ştiut să ne înnobileze pe fiecare dintre noi cărora ne-a condus cariera".

Nefiind prezent la gală, Liviu Ciulei le-a mulţumit organizatorilor TIFF printr-un mesaj video, în care a vorbit despre cariera sa şi despre filmul care i-a marcat existenţa, "Pădurea Spânzuraţilor". Cel care a primit distincţia a fost regizorul Thomas Ciulei, fiul lui Liviu Ciulei.

Cariera spectaculoasă a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum şi numeroase spectacole de teatru, unde şi-a pus semnătura ca regizor, scenograf sau actor, aceste producţii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distincţii prestigioase.

La experienţa de regizor, actor, scenograf şi scenarist s-a adăugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupând această poziţie, timp de zece ani, pentru Teatrul "Bulandra" din Bucureşti, dar şi pentru Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase: Columbia University şi New York University.

În prezent, Liviu Ciulei este director onorific al Teatrului "Bulandra".

Filmografia sa include unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei româneşti: "Pădurea Spânzuraţilor", film care i-a adus, în anul 1965, Premiul de regie la Festivalul de la Cannes. Alături de "Valurile Dunării" (1959) şi "Erupţia" (debutul său în regia de film, din 1957), filmul "Pădurea Spânzuraţilor" a fost prezentat în cadrul secţiunii "3 X 3" a TIFF.

"Valurile Dunării", cel de-al doilea film semnat Liviu Ciulei, în care el este regizor şi interpret, spune povestea a trei oameni care sunt nevoiţi să călătorească pe un şlep încărcat cu armament, pe Dunăre, în august 1944, printre minele puse de hitlerişti. Filmul este o poveste de dragoste, cu momente de tensiune, şi a fost recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary în 1960.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se va desfăşura în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici