Lucrarea „Autoportret” de Adrian Ghenie a fost adjudecată la suma de 100.000 de euro

Lucrarea „Autoportret” de Adrian Ghenie, unul dintre cei mai bine cotaţi pictori români, a fost adjudecată la suma de 99.999 de euro la Licitaţia de Artă Postmodernă şi Contemporană organizată de Artmark.

5592 afișări
Imaginea articolului Lucrarea „Autoportret” de Adrian Ghenie a fost adjudecată la suma de 100.000 de euro

Sursa foto: Artmark

Tabloul „Autoportret” a fost realizat în 2003-2004.

„Concepută la începutul anilor 2000, lucrarea de faţă face parte dintr-un ciclu mai larg pe care autorul îl dedică fragmentării şi descompunerii chipurilor sau obiectelor pe care le înregistrează pictural în operele sale. Artistul optează pentru aceeaşi cromatică în cadrul tuturor lucrărilor realizate pentru această serie, astfel că nuanţele roşiatice sau brun-cărămizii, contribuie la atmosfera apăsătoare pe care o emană întreaga compoziţie”, transmite casa de lictiaţii Artmark.

Ghenie îi urmează, din punct de vedere al nivelului adjudecărilor pentru arta românească, lui Constantin Brâncuşi, a cărui sculptură „La jeune fille sophistiquée” a stabilit un record pentru artist, în 2018, când a fost adjudecată contra sumei de 71 milioane dolari, adaugă Artmark.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Şcoli de la Cluj”, puternică pe piaţa artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneţia, Praga, San Francisco şi altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneţia. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.

Lucrarea lui Adrian Ghenie „Pie Fight Interior 12” a fost vândută în 2022 la licitaţie, în Hong Kong, pentru suma de 10.371.116 dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici