Mélies, Kubrik şi Rossellini, la Cannes Classics 2011

Georges Mélies, Stanley Kubrick şi Roberto Rossellini se numără printre cineaştii de renume incluşi în acest an în Cannes Classics, o secţiune a Festivalului de Film de la Cannes (11-22 mai) creată pentru "a valoriza filmele de patrimoniu" cu ajutorul unor versiuni restaurate.

29 afișări
Imaginea articolului Mélies, Kubrik şi Rossellini, la Cannes Classics 2011

Mélies, Kubrik şi Rossellini, la Cannes Classics 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre cele 14 opere cinematografice prezente în această secţiune a celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes figurează "Le Voyage dans la lune" (1902) de Georges Mélies, o copie în culori, considerată pierdută timp de mulţi ani, redescoperită în 1993 şi restaurată ulterior. Graţie tehnologiei digitale, fragmentele celor 13.375 de imagini din film au putut fi reasamblate.

Pe 19 mai va avea loc o proiecţie specială a copiei restaurate a filmului "Portocala mecanică" de Stanley Kubrick - care celebrează pe această dată 40 de ani de la lansare -, în prezenţa actorului principal din film, Malcolm McDowell.

Festivalul de la Cannes va da semnalul de începere a proiectului de restaurare a 10 filme regizate de Roberto Rossellini, printre care se numără "Roma, città aperta", "Amore", "Stromboli" şi "Germania anno zero". Primul dintre filmele care vor fi restaurate este o operă rară din 1952, intitulată "La Macchina ammazzacattivi".

Tot în această secţiune va fi proiectat un film turc puţin cunoscut, ""Hudutlarin Kanunu" de Lufti O. Akad, a cărui copie a fost restaurată graţie World Cinema Foundation, condusă de Martin Scorsese. Un alt film proiectat la Cannes Classics 2011 este "Niemandsland" al scenaristului de origine rusă Victor Trivas (1894-1970), un film pus la zid de regimul nazist, iar cele mai multe dintre copiile sale au fost distruse.

Cu ocazia galei în onoarea actorului Jean-Paul Belmondo, pe 17 mai, vor rula copiile restaurate ale filmelor "Magnifique" de Philippe de Broca (1973) şi "Cent mille dollars au soleil" (1973) de Henri Verneuil, dar şi un documentar de Vincent Perrot şi Jeff Domenech, intitulat "Belmondo...Itinéraire".

În program se află şi "Le Conformiste" de Bernardo Bertolucci - regizorul italian care va primi un Palme d'Honneur în deschiderea festivalului, "A Bronx Tale" de Robert De Niro - care este preşedintele juriului din acest an de la Cannes, "Rue Cases Nègres" de Euzhan Palcy - în cadrul anului omagial pentru cineaştii de dincolo de mări, "Puzzle of a Downfall Child", primul film al lui Jerry Schatzberg - autorul fotografiei cu Faye Dunaway care reprezintă afişul oficial al festivalului, "Les Enfants du paradis" de Marcel Carné, "Despair" de Rainer-Werner Fassbinder, "Le Sauvage" de Jean-Paul Rappeneau, "Chronique d'un été" de Jean Rouch şi Edgar Morin şi "L'Assasin" de Elio Petri.

În 2004, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au decis să pună renumele evenimentului în slujba recuperării şi conservării marilor opere ale cinematografiei mondiale, înfiinţând astfel secţiunea Cannes Classics, care prezintă filme de patrimoniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici