Maia Morgenstern, invitată la Oscarurile Europene

Maia Morgenstern a fost invitată să înmâneze unul dintre Premiile Academiei Europene de Film (EFA), care vor fi decernate sâmbătă, la Berlin, actriţa exprimându-şi speranţa că măcar una dintre aceste distincţii va merge la Cristian Mungiu, nominalizat la mai multe categorii.

1 afișare
Imaginea articolului Maia Morgenstern, invitată la Oscarurile Europene

Maia Morgenstern, invitată la Oscarurile Europene

"Ar trebui să-i ţinem cu toţii pumnii (lui Mungiu, n.r.)", a declarat Maia Morgenstern pentru MEDIAFAX. Actriţa a primit, în 1993, premiul EFA pentru "cea mai bună actriţă europeană a anului", pentru rolul din "Balanţa", de Lucian Pintilie.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", film distins cu Palme d'Or anul acesta, la Cannes, este unul din cele şase filme nominalizate la Marele Premiu al Academiei Europene de Film pe 2007. De asemenea, Cristian Mungiu a fost nominalizat la categoriile "cel mai bun regizor european" şi "cel mai bun scenarist european", în timp ce Anamaria Marinca a fost nominalizată la categoria "cea mai bună actriţă europeană".

Totodată, filmul lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost", este înscris la categoria "The people's Choice Award 2007", premiul fiind anunţat, de asemenea, la Berlin.

Ceremonia de decernare a premiilor va fi prezentată de actriţa franceză Emmanuelle Béart şi actorul german Jan Josef Liefers, la eveniment fiind invitate peste 1.400 de persoane. Anul acesta se împlinesc, de altfel, 20 de ani de la înfiinţarea Premiilor Academiei Europene de Film. La Berlin vor veni şi doi dintre fondatorii EFA, actriţa franceză Jeanne Moreau şi actriţa şi regizoarea norvegiană Liv Ullmann, potrivit site-ului europeanfilmacademy.org.

Pe lângă  "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", la categoria "cel mai bun film al anului" au mai fost nominalizate alte cinci filme: "Auf der anderen seite" ("The Edge of Heaven"), al regizorului turc Fatih Akin, "Ultimul rege al Scoţiei" ("The Last King of Scotland"), de Kevin Macdonald, "La mome" ("La Vie en Rose"), de Olivier Dahan, "Persepolis", de Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud, şi "Regina" ("The Queen", în regia lui Stephen Frears.

Anamaria Marinca este una dintre actriţele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, pentru rolul din "4,3,2". Alături de ea au mai fost votate actriţele Marion Cotillard - "La mome" ("La vie en rose"), Marianne Faithful - "Irina Palm", Carice van Houten - "Lista neagră" ("Zwartboek/ Black Book"), Helen Mirren - "Regina" ("The Queen") şi Ksenia Rappoport - "Necunoscuta" ("La sconosciuta").

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici