Mediafax Monitorizare face ierarhia brandurilor auto cu cea mai mare acoperire media în 2009

Dacia este marca auto cu cea mai mare acoperire media în 2009, ea fiind urmată de Renault, Ford, Volkswagen, BMW, Mercedes, Audi, Opel, Toyota şi Ferrari, conform unei analize realizate de Mediafax Monitorizare, liderul pieţei de monitorizare de presă din România.

97 afișări
Imaginea articolului Mediafax Monitorizare face ierarhia brandurilor auto cu cea mai mare acoperire media în 2009

Mediafax Monitorizare face ierarhia brandurilor auto cu cea mai mare acoperire media în 2009

În cazul tuturor celor zece branduri, presa scrisă centrală a generat un număr mai mare de menţiuni faţă de televiziune şi radio, având o pondere de cel puţin 60% din total.

Analiza Mediafax Monitorizare evaluează cantitativ acoperirea media pe care au avut-o principalele mărci auto, pe baza numărului de menţiuni înregistrate în presa scrisă centrală, la radio şi televiziune în decursul anului trecut.

Într-un an în care sectorul auto a resimţit puternic efectele crizei, evoluţia pieţei din România şi a industriei auto mondiale în acest context a reprezentat principalul subiect abordat de mass-media, alături de programul "Rabla" şi lansările de noi modele.

Cu aproape 11% din totalul menţiunilor monitorizate, Dacia este lider al ierarhiei mărcilor auto în funcţie de acoperirea media. Împreună, cele zece mărci auto din top - Dacia (10,9%), Renault (8,3%), Ford (6,7%), Volkswagen (6,3%), BMW (4,8%), Mercedes (4,7%), Audi (4,4%), Opel (4%), Toyota (3,8%), Ferrari (3,6%) - cumulează 57,5% din totalul menţiunilor, în timp ce restul sunt disputate de alte 34 de mărci.

În ceea ce priveşte repartizarea pe medii a articolelor, presa scrisă generează cel mai mare număr de menţiuni. În raport cu radioul şi televiziunea, presa scrisă cumulează între 60% şi 89% din totalul menţiunilor, în funcţie de marcă. Ponderea cea mai mare este înregistrată de Audi - 89% dintre menţionările acestei mărci se regăsesc în cotidiene şi periodice.

La rândul său, televiziunea cumulează între 8% şi 27% din numărul de menţiuni monitorizate pentru o marcă auto, în timp ce pe radio se înregistrează între 3% şi 18%. Dintre cele zece mărci, Dacia are cea mai mare pondere a acoperirii TV în ansamblul acoperirii sale media (27%). Aceeaşi situaţie este valabilă pentru Ferrari pe radio (18%).

Impactul recesiunii asupra vânzărilor de autovehicule şi asupra strategiilor producătorilor şi dealerilor a fost un subiect des abordat pe toate cele trei medii, în condiţiile în care piaţa auto din România a revenit în 2009 aproape de nivelul din 2003 din punctul de vedere al vânzărilor de autovehicule noi. Pe lângă evoluţia pieţei în contextul crizei, principalele subiecte regăsite în toate mediile au fost lansările de noi modele, programul "Rabla", tranzacţiile din industrie la nivel mondial şi Formula 1.

Analiza Mediafax Monitorizare a fost realizată pe baza unui număr de aproape 46.000 de menţiuni, referitoare la 44 de mărci auto, din perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2009. Au fost monitorizate 152 de publicaţii centrale (cotidiene, săptămânale, bilunare şi lunare), 12 posturi TV şi 8 canale radio.

Mediafax Monitorizare este liderul pieţei de monitorizare de presă din România. Lansat în 1998, ca primul serviciu românesc de monitorizare profesionistă a presei, Mediafax Monitorizare furnizează, în prezent, rapoarte zilnice şi analize de imagine unui portofoliu de circa 250 de clienţi corporate şi instituţionali. Rapoartele zilnice, ce pot fi accesate de clienţi prin intermediul contului individual de pe www.monitorizare.mediafax.biz, conţin toate materialele jurnalistice în care se regăsesc cuvintele-cheie definite de aceştia şi includ copii scanate ale articolelor din presa scrisă şi înregistrările programelor de ştiri radio şi TV. La rândul lor, analizele media evaluează acoperirea mediatică înregistrată de clienţi şi de concurenţii lor sau felul în care presa a reflectat temele de actualitate din industria în care aceştia activează.

În august 2009, site-ul Mediafax Monitorizare a devenit parte a platformei Mediafax.biz. Mediafax Monitorizare are, începând din 2007, certificat de conformitate cu standardul ISO 9001:2008 pentru sistemul său de management al calităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici