Membrii CNA, dezbinaţi de concursul de frecvenţe radio tematice

Doi membri ai CNA, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, au declarat, joi, că votul dat la concursul de frecvenţe radio a fost un "aranjament" al membrilor propuşi de USL şi UDMR în Consiliu, însă alţi trei membri ai CNA resping acuzaţiile şi spun că Iorga şi Jucan încearcă să politizeze concursul.

278 afișări
Imaginea articolului Membrii CNA, dezbinaţi de concursul de frecvenţe radio tematice

Membrii CNA, dezbinaţi de concursul de frecvenţe radio tematice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Concursul organizat de CNA pentru acordarea a 19 licenţe radio tematice a fost un simulacru", au declarat Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), într-un comunicat de presă remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Ei au precizat că îşi exprimă regretul pentru toţi aceia care s-au prezentat cu bună credinţă la acest concurs şi care au pregătit proiecte editoriale serioase. "Şi ne cerem scuze că au pierdut timp şi bani sperând că vor obţine în mod corect licenţe de emisie pentru frecvenţele care sunt bun al statului", au spus Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

"Votul dat astăzi în CNA a demonstrat în mod evident un aranjament dincolo de criterii ce ţin de interesul public, de o strategie de acoperire a teritoriului naţional cu servicii de programe într-un raport echilibrat şi dincolo de orice argumente logice. Cu o singură excepţie, la fiecare licenţă au fost grupate 6 voturi ale aceloraşi 6 membri din chiar primul tur de scrutin. Cei 6 membri sunt propuşi de USL şi UDMR. Excepţia a făcut-o licenţa de la Vaslui, unde numărul voturilor a fost de 4 la 4, membri propuşi de PSD neînţelegându-se cu membri propuşi de PNL. (Menţionăm că pentru a adopta o decizie este nevoie de minim 6 voturi)", au spus Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Potrivit acestora, "nu a contat faptul că un post de radio aparţinând cultului adventist avea deja 47 de licenţe obţinute prin forţa financiară de care dispune şi nu prin prezentarea la concursuri organizate de CNA". "Radioul Bisericii Ortodoxe Române are doar 4 licenţe de radio în plus faţă de postul adventist, iar postul cultului catolic în limba română avea doar 4 licenţe în toată ţara. Astăzi, cultul adventist a mai primit un post de radio, iar cultul catolic doar 3", au spus Iorga şi Jucan.

"Nu a contat nici avertismentul pe care noi l-am dat asupra riscului de manelizare a pieţei radio din România aflată oricum aproape de faliment. CNA, prin votul a 6 membri, a decis astăzi să deschidă 'cutia Pandorei', acordând 2 licenţe pentru un post de radio tematic folcloric, doar pentru că solicitantul societăţii are susţinere politică. O situaţie similară s-a petrecut cu licenţele deţinute de BBC în România, care au fost preluate de către societatea unui alt om politic de aceeaşi orientare, fiind singurele pe care se difuzează manele", au mai spus Iorga şi Jucan.

"În această situaţie apreciem că şi concursul de săptămâna viitoare, care vizează acordarea a 26 licenţe generaliste, are deja câştigătorii în plic, motiv pentru care luăm în calcul retragerea noastră de la şedinţele Consiliului, din respect pentru solicitanţii de licenţe fără susţinerea politică", au precizat Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Referitor la acuzaţiile aduse de Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat: "Codul etic al membrului CNA nu îmi permite să comentez declaraţiile colegilor de Consiliu, fie ele chiar şi eminamente politice, de imagine şi subiective".

Totodată, contactată de agenţia MEDIAFAX, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că este consternată de modul în care Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au descris ce s-a întâmplat la concursul de licenţe organizat de CNA.

"Noi am ţinut cont exact de criteriile pe care doamna Narcisa Iorga le-a enunţat în luarea dumneai de poziţie dinaintea începerii votului. E neplăcut pentru oricine ca votul pe care tu îl formulezi să nu fie cel care are câştigul majorităţii, însă un for colegial cum este CNA-ul presupune că noi ştim această minimă regulă a democraţiei: chiar dacă nu votul tău este cel care câştigă, te supui majorităţii", a spus Cristina Trepcea.

Ea a precizat că, de când este membru al CNA, a participat la mai multe concursuri de acordare a unor licenţe. "Bineînţeles că întotdeauna cei care au avut câştig de cauză de partea votului lor au fost mulţumiţi, iar ceilalţi au fost mai puţin mulþumiţi. Dar este prima dată când se foloseşte şi un concurs de licenţe pentru a discredita Consiliul şi mă întreb oare ce este de câştigat din chestia asta", a mai spus Trepcea.

La rândul său, membrul CNA Răsvan Popescu a declarat că "este regretabil" că se încearcă să se dea "o încărcătură politică" unei iniţiative a CNA de a completa o tematică mai puţin reprezentată, aceea a posturilor de radio de nişă, cum ar fi cele de profil cultural, religios şi sportiv.

"CNA nu face altceva decât să încerce să dezvolte această arie a posturilor tematice într-o zonă nepolitică, cum ar fi religia, indiferent de cult, muzica clasică, sportul şi mergând până la muzica populară, tradiţională. Nu văd niciun motiv pentru care am politiza o asemenea arie, care este cât se poate de departe de zona actualităţii politice", a spus Răsvan Popescu.

Radio Trinitas a fost marele câştigător al concursului organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru atribuirea unor frecvenţe radio tematice, primind 4 noi licenţe, în timp ce RCS&RDS a fost marele perdant, neobţinând niciuna din cele 11 frecvenţe pentru care a concurat.

Consiliul a acordat joi un număr total de 19 frecvenţe tematice. Cele mai multe frecvenţe de radio (10) au fost atribuite în cadrul concursului unor posturi de radio cu profil religios, însă dedicate unor confesiuni diferite.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a demarat luni concursul pentru atribuirea unor frecvenţe de radio, tematice şi generaliste.

Iniţial au fost scoase la concurs 71 de frecvenţe, însă, ulterior, concursul pentru frecvenţa pe care a emis Click FM - căruia CNA i-a retras licenţa pe 18 iulie 2013 -, a fost amânat până la soluţionarea situaţiei juridice a acesteia. Totodată, marţi, CNA a decis să amâne concursul pentru cele 23 de frecvenţele pe care a emis Radio Guerrilla, căruia CNA i-a retras licenţa pe 19 septembrie, până la soluţionarea situaţiei juridice a acestora.

Astfel, după amânarea concursurilor pentru frecvenţa Click FM şi pentru cele 23 de frecvenţe ale Radio Guerrilla, urmează să mai fie atribuite în urma concursului un număr total de 47 de frecvenţe de radio.

Concursul se va întinde pe câte zile va fi necesar până la audierea tuturor solicitanţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici