Mickey Mouse, un brand popular, la liber pentru toată lumea. Cum a pierdut Disney puterea

Unul dintre primele desene cu Mickey Mouse ca protagonist (1928) este disponibil pe Youtube începând de astăzi, 1 ianuarie 2024.

804 afișări
Imaginea articolului Mickey Mouse, un brand popular, la liber pentru toată lumea. Cum a pierdut Disney puterea

După aproape un secol, conform CNN, Mickey Mouse nu mai este proprietatea exclusivă a celebrei companii Walt Disney.

La 1 ianuarie 2024, o versiune timpurie a celei care este mascota companiei de divertisment, prezentată în scurtmetrajul Walt Disney din 1928, „Steamboat Willie”, a intrat pentru prima dată în domeniul public. Adică, este la liber pentru toată lumea, ca s-o poată folosi.

Prietenoasa rozătoare, sinonimă cu brandul Disney de aproape un secol, a devenit unul dintre cele mai reprezentative personaje din cultura pop americană.

Dar, din moment ce legea SUA privind drepturile de autor, actualizată ultima dată de Congres în 1998, permite păstrarea dreptului de autor pentru 95 de ani, singura revendicare a Disney asupra personajului a luat sfârşit în mod oficial.

Într-o declaraţie pentru CNN, un purtător de cuvânt al Disney a declarat: „Versiunile mai moderne ale lui Mickey Mouse nu vor fi afectate de expirarea dreptului de autor, iar Mickey Mouse va continua să joace un rol proeminent ca ambasador global al companiei Walt Disney”.

Diferenţele între trecut şi prezent

Există unele diferenţe între Mickey Mouse din 1928 şi mascota companiei de astăzi. Mickey Mouse de la «Steamboat Willie» nu are mănuşile şi pantofii supradimensionaţi ai lui Mickey Mouse de astăzi, iar ochii lui sunt mici, ovali, negri, fără pupile.

Rebecca Tushnet, profesor de la Facultatea de Drept de la Harvard, a spus că, deşi domeniul public permite oricui să îl folosească pe Steamboat Willie în orice mod îi place, dar nu este posibil să copieze elemente ale unui Mickey Mouse mai modern. Disney încă mai are o marcă înregistrată.

Tushnet a  mai afirmat că, deşi Disney va trebui să renunţe „fără răutate” controlului asupra imaginii lui „Steamboat Willie”, probabil, compania va da în judecată pe oricine recreează o versiune a desenului animat care seamănă mai mult cu Mickey Mouse.

Purtătorul de cuvânt al Disney a declarat pentru CNN că compania „va continua să protejeze drepturile în versiunile mai moderne ale lui Mickey Mouse”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici