Ministerul Culturii trebuie să plătească 20 milioane de lei drepturi salariale la Filarmonica Enescu

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat, marţi, că Ministerul Culturii trebuie să plătească circa 20 de milioane de lei drepturi salariale angajaţilor Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, ca urmare a unor decizii definitive şi irevocabile ale instanţei.

207 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii trebuie să plătească 20 milioane de lei drepturi salariale la Filarmonica Enescu

Ministerul Culturii trebuie să plătească 20 milioane de lei drepturi salariale la Filarmonica Enescu (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Gigel Ştirbu a fost prezent, marţi, la Comisia de cultură din Senat, unde a prezentat planurile Ministerului Culturii pe anul în curs.

În acest context, Gigel Ştirbu a spus că bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014 - de aproximativ 562 de milioane de lei - este cel mai mic de după 1989 de care beneficiază această instituţie.

Potrivit lui Ştirbu, bugetul mic al Ministerului Culturii nu va mai permite finanţarea unor evenimente de importanţă locală, care ar avea însă dreptul să beneficieze de o contribuţie financiară din partea instituţiei.

"Nu putem face decât să ne axăm în următoarea perioadă pe principalele direcţii şi evenimente consacrate pe plan naţional şi să lăsăm mai la urmă alte evenimente (...)", a spus Gigel Ştirbu.

El a precizat că la toate acestea se adaugă faptul că, în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, Ministerul Culturii trebuie să le plătească drepturi salariale angajaţilor Filarmonicii "George Enescu", o sumă de aproximativ 20 de milioane de lei.

"Există un cuantum de 20 de milioane de lei. Suntem nevoiţi să le achităm, sunt hotărâri judecătoreşti care trebuie puse în aplicare. Trebuie să prioritizăm banii la un anumit moment. În primul şi primul rând, instituţiile trebuie să funcţioneze, oamenii trebuie să-şi primească salariile. (...) Sunt nişte hotărâri judecătoreşti care vin din urmă, este vorba de 2009, 2010, 2011, 2012. Noi trebuie să le punem în aplicare", a spus ministrul Culturii.

El a mai spus că a făcut prima plată din această sumă, respectiv 3,6 milioane de lei, marţi de dimineaţă. "Am deschis fişele bugetare", a spus Gigel Ştirbu.

Totodată, Gigel Ştirbu a spus că speră ca bugetul Ministerului Culturii să fie suplimentat la viitoarele rectificări bugetare.

"Trebuie să fii un foarte bun manager ca să poţi gestiona atât de multe probleme cu atât de puţine resurse financiare", a mai spus Gigel Ştirbu.

În luna decembrie a anului trecut, peste 60 de angajaţi ai Filarmonicii "George Enescu" din Capitală au protestat în faţa Ateneului Român, aceştia cerând conducerii filarmonicii să respecte hotărârile judecătoreşti prin care le-au fost acordate drepturi salariale pentru perioada în care le-a fost micşorat venitul cu 30%.

"Nu se respectă hotărârile judecătoreşti. Nu cerem o mărire de salariu, cerem doar recunoaşterea drepturilor noastre. Nu cerem mai mulţi bani, ci doar banii pe care îi merităm", a declarat atunci pentru MEDIAFAX liderul sindicatului Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, Constantin Bogdan.

Constantin Bogdan a precizat că suma pe care personalul filarmonicii ar trebui să o primească este de aproximativ 15.000 de euro de persoană, precizând că sunt 200 de angajaţi în această situaţie.

Ministerul Culturii (MC) a cerut alocarea sumei de 3.620.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2013, pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, se arăta într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice. De asemenea, pe 26 iunie 2013 a fost depus la Guvern un proiect de hotărâre prin care Ministerul Culturii solicita suplimentarea bugetului instituţiei pentru anul în curs cu suma de 1,3 milioane de lei.

Proiectul de hotărâre, publicat pe pagina de internet a Ministerului Culturii, "are ca obiect de reglementare suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pe anul 2013 cu suma de 1.300 mii lei la Capitolul 67.01 «Cultură, recreere şi religie», Titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice». În acest fel se vor asigura resursele financiare necesare punerii în executare de către Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica «George Enescu» a sentinţelor civile cu numerele 90/PI/2012 şi 3021/2009".

"Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificările şi completările ulterioare, sumele prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar se realizează etapizat, după o procedură de executare. În conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) din Legea bugetului de stat pe anul 2013 nr. 5/2013, ordonatorii principali de credite efectuează plata titlurilor executorii conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2009, în mod eşalonat, în tranşe trimestriale", se arată în proiectul de hotărâre al Ministerului Culturii.

De asemenea, "potrivit alineatului (2) al aceluiaşi articol, în bugetul Ministerului Finanţelor Publice - «Acţiuni generale», la titlul «Cheltuieli de personal» este prevăzută o sumă globală, din care, prin hotărâre a Guvernului, pot fi majorate, în ultima lună a fiecărui trimestru, cheltuielile de personal prevăzute în bugetele ordonatorilor principali de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat sau din venituri proprii şi subvenţii alocate de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de credite pentru plata titlurilor executorii".

Astfel, "având în vedere faptul că la nivelul unor instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii (MC) au fost centralizate, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, drepturi de natură salarială în favoarea angajaţilor, în bugetul ministerului nefiind prevăzute sume cu această destinaţie, se impune suplimentarea bugetului MC la Capitolul 67.01 «Cultură, recreere şi religie», titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice», cu suma de 1.300 mii lei, pentru achitarea titlurilor executorii de către Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica «George Enescu», potrivit Sentinţei civile nr. 92/PI/2012, rămasă definitivă şi irevocabilă conform Deciziei civile nr.1507/07.06.2012 - pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, respectiv potrivit Sentinţei civile nr. 3021/2009 - pronunţată de Tribunalul Bucureşti".

În acest context, în luna iunie, liderul sindicatului Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, Constantin Bogdan, a declarat pentru MEDIAFAX că salariaţii instituţiei au chemat în instanţă conducerea Filarmonicii pentru a-şi recupera diferenţa de 30% din salariile acordate în perioada 1.09.2008 - 8.04.2009, acestea fiind micşorate odată cu aplicarea legii 353/2007. El a precizat că instituţia care a fost dată în judecată a fost Filarmonica "George Enescu", având în vedere că aceasta acordă salariile, Ministerul Culturii fiind ordonatorul principal de credite. De asemenea, Constantin Bogdan a spus că al doilea proces, început în aprilie 2009, a fost câştigat în septembrie 2012, precizând că "avocaţii şi ministerul, în principal, au spus că nu este foarte clară sentinţa, că nu este până la zi sau până în momentul plăţii", astfel că acesta a primit un nou termen.

Totodată, întrebat despre numărul de persoane care trebuie să primească diferenţa de 30% din salariile din perioada 1.09.2008 - 8.04.2009, Constantin Bogdan a declarat că este vorba de 203 dosare. Potrivit sentinţei civile din data 8.04.2009, printre persoanele care trebuie să primească aceşti bani se află şi dirijorul Cristian Mandeal, care a fost director al Filarmonicii "George Enescu", şi pianistul Nicolae Licăreţ, director artistic al instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici