Video Muzeu al telecomunicaţiilor, în incinta unui liceu din Sfântu Gheorghe - FOTO, VIDEO

Un muzeu al telecomunicaţiilor este în curs de amenajare în cadrul Liceului ”Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, aproximativ 500 de exponate fiind deja găzduite acolo, transmite corespondentul MEDIAFAX.

550 afișări

Inaugurarea muzeului de telecomunicaţii este programată pentru luna septembrie a acestui an, iar potrivit directorului Liceului ”Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, profesor inginer Demeter Dávid, acesta va ilustra aspecte din istoria telecomunicaţiilor, obiectele expuse provenind din colecţia profesorului inginer Csáky Ernő, actual pensionar.

”Ca să construieşti ceva mai departe, trebuie să cunoşti trecutul. Muzeul va fi atractiv, spunem noi, pentru şcoală, şi pentru toţi cei care vizitează oraşul. De fapt, dorim să amenajăm acest muzeu nu numai pentru şcoală, ci pentru întreg oraşul şi vrem să îl introducem în circuitul turistic. De aceea, suntem ajutaţi de foarte multe firme, asociaţii”, a spus directorul Demeter Dávid.

Ideea amenajării muzeului s-a conturat în urmă cu câţiva ani, a declarat pentru MEDIAFAX, profesorul Csáky Ernő. El a precizat că obiectele din colecţia sa au fost adunate pe parcursul a aproximativ trei- patru decenii.

”E un caz fericit că meseria mea de inginer electromecanic, electronist coincide cu pasiunea. Am avut vreo două sau trei expoziţii, în cadrul liceului, iar în afara lui am avut în jur de opt, în cei 30 de ani de când umblu cu exponatele, la Sfântu Gheorghe, la Odorheiu Secuiesc, la Cernat, la Bucureşti. Ideea să facem aici un muzeu de telecomunicaţii, dar şi o sală în memoria lui Puskas Tivadar- patronul spiritual al instituţiei, care a lucrat în domeniul telecomunicaţiei – s-a născut în urmă cu câţiva ani”, a spus Csáky Ernő. Acesta a precizat că îşi dedică aproape fiecare zi pregătirilor în vederea amenajării muzeului, fiind ajutat şi de colegi de-ai săi care au lucrat în domeniul telecomunicaţiilor.

Muzeul va fi amenajat pe o suprafaţă de 160 de metri pătraţi şi va prezenta aspecte din istoria telecomunicaţiei militare şi civile, de la începuturi, până în anul 2000, urmând să fie organizate pe mai multe secţiuni, a precizat profesorul Csáky Ernő.

”Avem instalate în jur de 500 de exponate, deja. De reţinut este că 80% din exponate sunt în stare de funcţionare. Ceea ce este deja expus aici reprezintă rodul muncii de aproximativ 30- 40 de ani - rodul muncii mele şi bineînţeles că şi a colegilor şi elevilor mei”, a declarat Csáky Ernő.

Acesta a precizat că toată colecţia sa va intra în patrimoniul Fundaţiei „Puskás Tivadar”, care aparţine liceului.

”Exponatele acestea vor rămâne într-o grupă în cadrul liceului. Puteam să le pun şi în vânzare, dar era păcat. Aceste aparate nu sunt ale mele, sunt ale celor din jurul meu, din România- din Ardeal, din Ungaria şi cred că nu e dreptul meu să le pun în vânzare şi să fac eu un ban din asta. Oamenii, majoritatea, mi-au dat aceste obiecte sub formă de donaţie şi am zis că trebuie să rămână aici. Prin aceste exponate se va vedea cândva şi cultura care a existat în aceste regiuni”, a mai spus profesorul Csáky Ernő.

Modul de prezentare a exponatelor este foarte important, a opinat profesorul Csáky Ernő. El a precizat că se va apela şi la mijloace mai moderne, pentru a crea o punte de legătură între noile tehnologii şi vechile exponate:

”Am lucrat şi lucrăm de luni de zile ca să vedem cum putem prezenta ceea ce este aici, încât să fie interesat şi un specialist, dar şi un elev şi un amator. Vom utiliza trei metode de prezentare: un ghid bine documentat, afişe, şi calculatoare. Vom utiliza şi codul QR (cod de bare care poate fi accesat de pe telefoanele inteligente şi care oferă acces rapid la anumite site-uri- n.r.) – ca să facem o legătură între exponatele acestea şi între elevi, pentru că elevilor le place să citească de pe ecran. Mai avem în jur de 5 luni până la deschidere, dar mai avem treabă. Acum ne ocupăm de recondiţionarea aparatelor, conceperea, proiectarea spaţiului. Facem textele de prezentare, instalarea codului QR, aranjarea rafturilor, realizarea unei reţele de iluminat ultra-moderne”, a spus Csáky Ernő.

El a mai declarat că deschiderea va fi pe 17 septembrie, ziua naşterii lui Puskas Tivadar. Născut la Budapesta în 1844, decedat în 16 martie 1893, tot în capitala Ungariei, Puskas Tivadar a fost primul din istoria politehnicii, care a iniţiat, şi mai apoi, a şi inventat sistemul de informaţii telefonice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici