Nu ai cont pe Facebook? Cum îţi poate crea reţeaua de socializare un profil "în umbră"

Facebook creează profile ale unor utilizatori care nu şi-au făcut cont pe reţeaua de socializare, afirmă Comisariatul Irlandez pentru Protecţia Datelor (IDPC).

3551 afișări
Imaginea articolului Nu ai cont pe Facebook? Cum îţi poate crea reţeaua de socializare un profil "în umbră"

Nu ai cont pe Facebook? Reţeaua de socializare îţi poate crea un profil "în umbră"

Comisariatul afirmă că utilizatorii reţelei de socializare sunt încurajaţi să furnizeze informaţii personale despre cei care nu au cont (nume, numere de telefon, adrese de email), pe care Facebook le foloseşte ulterior pentru a crea "profile în umbră" ale acelor oameni, scrie dailymail.co.uk.

Reţeaua de socializare, care are 800 de milioane de utilizatori, a negat informaţiile şi a respins acuzaţiile conform cărora urmăreşte informaţii despre persoanele care nu au cont pe site.

Afirmaţiile la adresa Facebook au fost făcute într-o plângere a unui student în vârstă de 24 de ani, care a cerut companiei să îi furnizeze date personale pe care le deţinea, deşi el le ştersese din profilul de pe site. Max Schrems a primit un CD cu toate informaţiile, inclusiv date despre cererile de prietenie şi mesaje pe care acesta le ştersese.

În plângerea sa la Comisariatul Irlandez pentru Protecţia Datelor, tânărul afirmă că informaţiile au fost strânse "fără avertizare sau cerere a consimţământului" şi pot fi "ruşinoase şi intimidante, putând conţine opinii politice, credinţe religioase sau orientarea sexuală".

Dacă se va dovedi că reţeaua de socializare păstrează date în mod ilegal, va fi obligată să se supună legii sau va fi amendată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici