Număr record de filme la NexT 2015. 36 de scurtmetraje concurează pentru premiile festivalului - VIDEO

Un număr de 146 de filme, care reprezintă un record în istoria celor nouă ediţii ale Festivalului Internaţional NexT, intră anul acesta în programul evenimentului, iar 36 dintre acestea concurează pentru premii, în competiţiile internaţională şi naţională.

122 afișări
Imaginea articolului Număr record de filme la NexT 2015. 36 de scurtmetraje concurează pentru premiile festivalului - VIDEO

Număr record de filme la NexT 2015. 36 de scurtmetraje concurează pentru premiile festivalului - VIDEO

Criticii Irina Trocan şi Andrei Rus au vizionat peste 3.500 de scurtmetraje pentru a alcătui selecţia ediţiei de anul acesta, care va avea loc între 15 şi 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Institutul Cultural Român, în Club Control, J'ai Bistrot, ArCuB, Cărtureşti şi Garajul Ciclop din Bucureşti, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Programul complet va fi disponibil în curând pe www.nextfilmfestival.ro.

Pe 1 aprilie, de la ora 20.00, în Club Control, Warm Up NexT 2015 aduce o mostră din selecţia de anul acesta, într-o seară cu filme din diverse secţiuni şi o petrecere. Intrarea la eveniment este liberă.

Potrivit sursei citate, vor concura pentru trofeele NexT, în competiţia internaţională, 24 de filme din 17 ţări, printre care Spania, Franţa, Portugalia, Belgia, Israel, Polonia, Argentina şi Canada. Ca în fiecare an, selecţia pune accent pe vocile originale, îndrăzneţe şi varietatea în genuri şi abordare. Spectatorii se vor delecta cu o comedie romantică "până la tristul sfârşit" - "She Was Like, He Was Like", un horror cu păpuşi şi exorcism - "Ancha es Castilla", un "cine-tract" absurd şi curajos, cu trei femei indignate de scandalul crizei financiare - "Et que ça saute!", drame conjugale şi îndrăgostiri, o poveste neobişnuită despre cei care suferă de hipersensibilitate electromagnetică - "Quiet Zone" şi o aplicaţie care o aduce pe fata visurilor - "97%". De asemenea, două filme româneşti intră în competiţie - "12 zile", de Tudor Cristian Jurgiu, şi "Luna de miere", de Sebastian Mihăilescu.+

Juriul competiţiei internaţionale este format din Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea lungmetrajului "Ida", premiat recent cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, Edvinas Puksta (Estonia), selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius, Michał Oleszczyk (Polonia), critic de film şi cercetător, directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu, realizatoarea filmului "Autoportretul unei fete cuminţi", scriitorul şi criticul de film François Bonenfant (Franţa), jurnalista şi muziciana Maria Balabaş, regizorul Eduardo Williams (Argentina), câştigătorul trofeului NexT pentru coloană sonoră, în 2014, cu "Sunetul stelelor m-a uluit".

Pentru al doilea an, filmele româneşti au o competiţie dedicată lor la Festivalul NexT. Anul acesta, 12 scurtmetraje intră în cursa pentru premiul pentru cel mai bun film românesc, acordat de Institutul Cultural Român, şi premiul publicului pentru film românesc.

Gabriel Achim ("Visul lui Adalbert") îşi va prezenta cel mai nou scurtmetraj, "Carne de iepure", povestea unui halterofil de 45 de ani care îşi caută o parteneră printr-un anunţ matrimonial, Bogdan Drumea revine cu "Golanii", Paul Mureşan aduce o animaţie, "Pui de somn", iar Ioana Flora şi Alexandru Potocean sunt protagoniştii filmului "Scor alb", în regia lui Marius Olteanu.

"Reunind, prin filmele unor cineaşti promiţători, stiluri şi influenţe cinematografice diverse, competiţia românească demonstrează cât de mult teren acoperă aceştia, de fapt", spun selecţionerii Irina Trocan şi Andrei Rus.

Filmele româneşti vor fi jurizate de Renate Roginas (Germania), managerul Villa Kult din Berlin, Agnès Wildenstein (Franţa), coselecţioner DocLisboa, şi animatorul Matei Branea, autorul identităţii vizuale NexT.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici