O carte pe zi: „Bunul doctor din Varşovia”, de Elisabeth Gilford

Povestea unui educator care iubea copiii, a organizat un orfelinat şi a preferat să fie gazat împreună cu ei decât să-i părăsească.

240 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Bunul doctor din Varşovia”, de Elisabeth Gilford

O carte pe zi: „Bunul doctor din Varşovia”, de Elisabeth Gilford

Janusz Korczak (1878 – 1942) a foat un educator polonez evreu şi pedagog, cunoscut drept Pan Doctor (Domnul Doctor), care a înfiinţat un orfelinat în Varşovia, la câţiva ani după independenţa ţării şi a insistat să rămână cu orfanii săi când întreaga populaţiei a insitituţiei a fost trimisă în lagărul de exterminare d ela Treblinka de către trupele naziste. Mai este cunoscut pentru activitatea dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial: postul de radio propriu prin care promova şi populariza drepturile copiilor, călătotoriile numeroase în kibbuţurile din Palestina

A scris multe cărţi pentru copii şi pentru educaţia copiilor. Se pare că a murit într-o cameră de gazare de la Treblinka, împreună cu un mare grupt dintre orfanii săi pe cvare refuzase să-i părăsească.

Despre acest om cu totul deosebit a scris această carte ziarista britanică Elisabeth Gilford.

Scriu editorii: „Povestea doctorului Korczak a cunoscut numeroase ecranizări de-a lungul timpului, probabil cea mai reuşită fiind realizată în 1990 de Andrzej Wajda. Ne aflăm în anul 1940, în Varşovia. Ghetoul evreiesc se află sub teroarea nazistă. Intre zidurile acestuia, nenumăraţi oameni au de suferit privaţiuni inimaginabile. Printre ei, şi copiii de la orfelinatul de acolo. Şi totuşi, în acest întuneric al disperării, un om aduce o licărire de speranţă copiilor. E vorba de dr. Janusz Korczak, directorul orfelinatului, o personalitate de marcă a timpului. <<Nu abandonezi copiii în asemenea vremuri>>, obişnuia el să spună. Ceea ce a şi făcut, apărându-i până în ultima clipă. El e ajutat în lupta sa pentru binele micuţilor de doi tineri, Mişa şi Sofia, povestea lor de dragoste împletindu-se în mod dramatic cu cea a celorlalţi evrei încercaţi de destin şi de tăvălugul istoriei. Mărturiile lor i-au folosit drept sursă de inspiraţie autoarei pentru crearea acestui tulburător roman-document, in care realitatea şi ficţiunea fuzionează extraordinar. Tema principală a acestuia e viaţa care, în ciuda ororilor războiului, renaşte permanent prin iubire şi jertfă.”

Autoarea precizează într-o lungă notă finală că s-a documentat profund, a citit foarte multe materiale, inclusiv jurnal din ghetoul din Varşovia, a contactat asociaţiile Korczak din întrega lume, a stat de vorbă cu fiul lui Mişa Wroblewski (unul dintre eroi), a viziatat Muzeul Koczak şi Centrul de Documentare şi cercetare Korczakianum pentru a obţine informaţii cât mai neştiute.

„Mesajul lui Korczak este la fel de pertinent astăzi ca oricând, atât în modul în care definim o naţiune, cât şi în modul în care creştem copii independenţi, fericiţi, iubiţi şi iubitori.”


Elisabeth Gilford – Bunul doctor din Varşovia. Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu. Editura Meteor Press. 271 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici