O carte pe zi: „Evadare de la Auschwitz” de Joel C. Rosenberg

„Să creezi o lucrare de ficţiune în speranţa că vei ajuta oamenii să înţeleagă mai bine ceea ce s-a întâmplat cu adevărat este o întreprindere delicată.”

189 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Evadare de la Auschwitz” de Joel C. Rosenberg

„Întreaga explicaţie a inexplicabilului, întreaga oroare a soluţiei fianle preconizate de Hitler şi puse în aplicare de Mengele, Höss şi celelalte unelte ale demenţei sale ucigaşe se află condensate în paginile acestei cărţi: de la imposibilitatea de a imagina în abstract Răul şi proporţiile sale diabolice se ajunge, aproape fără veste, la banalizarea lui, chiar sub ochii uluiţi ai victimelor şi martorilor lui.” – Doina Jela

Scriu editorii: „În timp ce maşina de război nazistă zdrobeşte Europa, tânărul Jacob Weisz este silit să-şi părăsească patria iubită, Germania, şi să se alăture mişcării de rezistenţă din Belgia. Dar, după ce o operaţiune de salvare scapă complet de sub control, Jacob se trezeşte prizonier într-un tren care se îndreaptă spre sudul Poloniei. Condamnat la muncă forţată în lagărul de la Auschwitz, Jacob se aliază cu un pastor francez, închis pentru că i-a ajutat pe evrei. Cei doi sunt hotărâţi să evadeze. Scopul lor este să ajungă în Occident şi să-i alerteze pe Aliaţi în legătură cu îngrozitoarele lucruri care se petrec în Polonia, înainte ca fascismul să distrugă întreaga Europa. Soarta a milioane de oameni atârnă într-un fir de păr.”

„Rosenberg a făcut ceea ce ştie cel mai bine: a creat, într-un context politic şi religios concret, personaje credibile, care acţionează din convingere sau exploatează religia în scopuri egoiste ori malefice. Este cea mai impresionantă lucrare a lui Rosenberg de pâna acum.” - Publishers Weekly

Autorul recunaoşte într-o notă că a fost cea mai dificilă carte pe care a scris-o vreodată. „Să creezi o lucrare de ficţiune în speranţa că vei ajuta oamenii să înţeleagă mai bine ceea ce s-a întâmplat cu adevărat este o întreprindere delicată.”

Joel C. Rosenberg – Evadare de la Auschwitz. Traducere din limba engleză de Sorin Şerb. Prefaţă de Doina Jela. Corint fiction. 495 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici