O carte pe zi: "Secrete şi speranţe", de Carolyn Brown

"Oricât de mult îmi displace să admit, sunt recunoscătoare şi pentru episodul din toaleta femeilor. Mi-a schimbat viaţa pentru totdeauna - şi numai în bine".

163 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Secrete şi speranţe", de Carolyn Brown

O carte pe zi: "Secrete şi speranţe", de Carolyn Brown

O încântătoare lectură de vacanţă, un roman de dragoste uşor şi optimist, pe placul unei mulţimi de doamne şi domnişoare. O singură obiecţie, după umila noastră părere. Deşi e bine tradus, credem că a fost eroare să fie modificat titlul în româneşte, probabil din prea multă pudibonderie. În engleză romanul se cheamă "The Ladies' Room", "Toaleta femeilor". Credem că ar fi fost mai incitant să se cheme astfel şi în româneşte. Acţiunea propriu-zisă începe chiar în toaleta femeilor unei biserici, unde eroina, o femeie în pragul a patruzeci de ani, dolofană şi cam şleampătă, aflată la înmormântarea unei mătuşi, este obligată să se retragă de nevoi fiziologice şi aude discuţia unor vecine despre cât şi cum e înşelată de soţ, spre amuzamentul întregii comunităţi. Trimiteri la "toaleta femeilor" mai apar de câteva ori pe parcurs, inclusiv la final: "Oricât de mult îmi displace să admit, sunt recunoscătoare şi pentru episodul din toaleta femeilor. Mi-a schimbat viaţa pentru totdeauna - şi numai în bine". Momentul acela declanşează trezirea eroinei şi modificarea totală a comportamentului ei. Mătuşa îi lasă moştenire o casă dărăpănată veche de un secol, pe care toţi se aşteptau s-o vândă sau s-o demoleze şi să se bucure de bani. În schimb, ea hotărăşte, împreună cu un vecin de acceaşi vârstă, care îi fusese coleg de şcoală şi care îi fusese sprijin mătuşii în ultimii ani, să recondiţioneze casa şi s-o transforme într-un punct de atracţie a micului orăşel din Oklahoma. În timp ce participă direct la recondiţionarea casei, muncind pe brânci de dimineaţa până seara, slăbind şi tranformându-se fizic, îşi pune ordine în viaţă, divorţează, se împacă cu fiica abia ieşită din adolescenţă răzvrătită şi îndrăgostită de un tânăr neisprăvit care o lasă însărcinată şi fuge, are grijă de mama atinsă de altzheimer şi fireşte, se îndrăgosteşte de vecinul excentric care o ajută necondiţionat şi e o surpriză pentru întreg oraşul. Un subiect banal, dar totul este povestit cu o mare naturaleţe şi umor, făcând lectura foarte agreabilă. Un roman care descreţeşte frunţile.

"Cartea lui Carolyn Brown este o poveste de dragoste între doi oameni care învaţă să-şi spună părerea deschis şi să urmărească ceea ce-şi doresc, neluând în seamă bârfele mărunte din jur" - Booklist

Carolyn Brown - "Secrete şi speranţe". Editura Litera, colecţia Blue Moon, Traducere din limba engleză şi note de Andreea Florescu. 232 pag.

Taguri:
carolyn brown,
roman,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici