O linie specială RATB şi 100 de biciclete, puse la dispoziţia vizitatorilor la Noaptea Institutelor

O linie specială RATB şi 100 de biciclete vor fi puse la dispoziţia vizitatorilor la Noaptea Institutelor Culturale, vineri spre sâmbătă, gratuit, pentru ca participanţii să poată face mai uşor circuitul celor 11 puncte din Capitală, în care sunt programate circa 70 de evenimente.

40 afișări
Imaginea articolului O linie specială RATB şi 100 de biciclete, puse la dispoziţia vizitatorilor la Noaptea Institutelor

O linie specială RATB şi 100 de biciclete, puse la dispoziţia vizitatorilor la Noaptea Institutelor (Imagine: Andrei Moise/Mediafax Foto)

În noaptea de vineri spre sâmbătă va avea loc în Capitală cea de-a patra ediţie a Nopţii Institutelor Culturale, organizată de reţeaua institutelor culturale EUNIC - Bucureşti, cu evenimente propuse de 13 centre - British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", Institutul Polonez, Delegaţia Wallonie-Bruxelles şi Centrul Cultural si de Informare al Ambasadei Ucrainei -, care au loc în 11 dintre acestea.

Pentru deplasarea între cele 11 centre în care au loc evenimentele, organizatorii pun la dispoziţia participanţilor o cursă specială RATB şi 100 de biciclete.

Cursa specială RATB va circula, în intervalul 23.00 - 04.00, pe traseul Piaţa Presei Libere - Orlando - Liceul V. Madgearu - Piaţa Spaniei - Batiştei - Teatrul Naţional - Piaţa Romană - Bulevardul Aviatorilor - Piaţa Presei Libere.

Asociaţia Green Revolution va oferi 100 de biciclete, care vor putea fi închiriate gratuit din Parcul Tineretului.

Coordonatorul ediţiei din acest an a Nopţii Institutelor Culturale este Institutul Polonez.

British Council îşi deschide porţile de la ora 18.00 şi îşi invită publicul la o proiecţie British Animation Awards (BAA) 2010, ce va cuprinde cele mai bune scurtmetraje de animaţie britanice premiate în 2010, dar şi să descopere spiritul jocului de crichet, să-şi testeze cunoştinţele de limba engleză şi să participe la un concurs de expresii englezeşti cu premii. De asemenea, cei care doresc să se aboneze la biblioteca British Council vor beneficia în această seară de o reducere de 50%.

Vizitatorii British Council vor putea lua şi lecţii de vals englezesc, în intervalul 20.00 - 21.00, cu Marius Momocea şi Suzana Bunescu - antrenori de dans, finalişti în competiţii de dans naţionale şi participanţi la concursuri internaţionale. Programul continuă cu un concert cu Neil & James, profesori la British Council, de la ora 21.30, şi cu The Selector - DJ Show de la ora 23.00 şi până la 00.40.

La sediul Centrului Cultural al Republicii Ungare vor avea loc evenimentele acestuia, dar şi cele ale Institutului Polonez şi ale Delegaţiei Valonia-Bruxelles.

Astfel, până după miezul nopţii vor avea loc proiecţiile unor pelicule dedicate fotbalului: comedia maghiară "6:3 sau meciul secolului", ce prezintă o partidă memorabilă dintre echipa engleză şi cea maghiară din 25 noiembrie 1953, documentarul "Puskás. Hungary", ce spune povestea "hollywoodiană" a jucătorului şi antrenorului de fotbal Ferenc Puskás, comedia "Fotbalul vremurilor vechi" (Ungaria 1973) şi "Stadionul vagabonzilor" (Polonia, 2008) - povestea lui Jacek Mróz, un fost jucător al reprezentativei naţionale de fotbal a Poloniei, căruia o accidentare i-a întrerupt foarte devreme cariera.

De la ora 20.30, pe peretele-ecran imens din curtea centrului va fi proiectat meciul Chile-Spania din cadrul Campionatului Mondial de Fotbal, Africa de Sud 2010.

Institutul Polonez prezintă jucăria urbană Sando, realizată de Eldercut, din răşină specială. Obiectele, produse în serii limitate, vor fi personalizate de artiştii români Titi Ciocan şi Nicolae-Aurel Duţă şi prezentate sub forma unei expoziţii.

De la ora 18.00, va avea loc un recital Chopin susţinut de pianistul Toma Popovici, iar la ora 19.45 va fi vernisată expoziţia de fotografie semnată de Zalka Imre, ce reînvie farmecul Bucureştiului de altădată prin clişee realizate cu tehnici aproape uitate ale secolului al IX-lea. Acesta va fi prezent la Centrul cultural maghiar în postura unui fotograf ambulant.

De la Centrul maghiar nu vor lipsi nici produsele culinare maghiare şi poloneze şi nici muzica, fiind programat, de la ora 2.00, concertul "Guitar Summit", cu chitariştii Leszek Cichoński (Polonia), Paolo Loveri (Valonia-Bruxelles) şi A.G. Weinberger (România), acompaniaţi de vocea şi flautul lui Török Ádám (Ungaria), şi nici dansul, urmând ca, de la ora 4.00, trupa de dansatori Goncol să delecteze publicul şi să-i dea o lecţie de dansuri populare maghiare.

Centrul Ceh propune "O noapte magică cu magicianul filmului Karel Zema", eveniment ce va cuprinde proiecţii, expoziţii, dar şi un workshop de animaţie, care vor avea loc atât la sediul centrului, cât şi la Ceainăria/ Sala de lectură a Teatrului Act.

Regizorul Karel Zeman a creat o serie de filme remarcabile prin creativitatea lor şi prin combinaţia de live-action cu animaţii şi efecte speciale. Marele succes al acestor filme SF şi fantasy se datorează simţului umorului şi stilului unic de a povesti ale lui Zema, dar şi tehnicii şi originalităţii sale. Deşi majoritatea filmelor lui Zeman sunt destinate copiilor, acestea posedă un spirit sofisticat şi un stil vizual care reuşesc să îi încânte şi pe adulţi.

Ca un omagiu adus cineastului, Centrul Ceh prezintă expoziţia de fotografie "Film Magician Karel Zeman", la Teatrul Act, de la ora 15.00, şi la propriul sediu, de la ora 22.00, un workshop de animaţie stop motion, de la ora 23.00, la Sala de lectură Teatrului Act, şi de la ora 22.00 până dimineaţa, la centru, proiecţiile peliculelor "Invenţia Diabolică" (SF), "Krabat - Ucenicul Vrăjitorului" (film de groază), " Dirijabilul Furat" (fantasy) şi a unor scurtmetraje.

La Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei sunt prezentate cărţi, reviste şi alte publicaţii în limbile ucraineană şi română editate de Uniunea Ucrainenilor din România şi va avea loc un recital de poezie avangardistă ucraineană tradusă în limba română (ora 18.00). La acestea se adaugă prezentarea unor videoclipuri cu oraşele ucrainene care vor găzdui Campionatul European de Fotbal din 2012: Kiev, Harcov, Lvov, Doneţk, de la ora 19.00, un cafe-concert susţinut de violonista Natalia Colotelo-Pancec şi chitaristul Dan Vasilescu, de la ora 22.00, şi proiecţia filmului "Gramota pierdută", după comedia omonimă a lui Nicolai Gogol, de la ora 23.00.

Fundaţia Culturală Greacă organizează la sediul său o serie de manifestări dedicate învăţării limbii greceşti, între orele 19.00 şi 20.30. Totodată, vor avea loc evenimente ale fundaţiei şi la alte institute - proiecţia filmului "El Greco", în regia lui Iannis Smaragdis (Grecia-Spania-Ungaria, 2007), de la ora 22.00, la Institutul Cervantes, şi un concert de muzică grecească rebetiko, de la 22.30 la 00.30, la ICR.

Institutul Cervantes prezintă două lansări de carte, "Traducerile din poveste", de Luminiţa Voina-Răuţ (Editura Vellant, 2009), de la ora 20.00, şi "Jocul îngerului", de Carlos Ruiz Zafon (traducerea Dragoş Cojocaru, Editura Polirom, 2009), de la ora 21.00, precum şi o lectură în avanpremieră din "Marina", de Carlos Ruiz Zafon (traducerea Ileana Scipione, Editura Polirom, în curs de apariţie).

De la miezul nopţii şi până dimineaţa vor fi proiectate lungmetrajele spaniole "Smoking room", de Roger Gual, "Las Huellas borradas", de Enrique Gabriel Lipschutz, "Sé quien eres", de Patricia Ferreira.

La Cervantes, va fi prezent în Noaptea Institutelor Culturale şi Forumul Cultural Austriac, cu un colaj de scurtmetraje, ce vor fi proiectate de la ora 19.00, urmate de documentarele "Crima din Santa Cruz/ Santa Cruz por ejemplo…" (Austria/Spania, 2005) şi " Paradisul lui Hafner/ Hafners Paradies" (Austria/ Spania, 2007), care îl prezintă pe Hafner, fost crescător de porci, inventator, playboy, dar îndeosebi fost ofiţer SS, care trăieşte în Spania, înconjurat de prietenii săi nazişti, şi visează la venirea celui de al IV-a Reich. De asemenea, vor fi proiectate patru documentare spaniole, alături de 32 de scurtmetraje realizate de cineaşti spanioli care denunţă situaţia politică şi socială din Spania anilor 2000 - 2004.

Vizitatorilor le vor fi oferite sangría, tortilla de patatas şi băuturi răcoritoare.

Seara începe la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), de la ora 17.30, cu o lecţie demonstrativă de limba română sub egida "Romania(n) in a Nutshell - Cursuri de limba română pentru străini în Bucureşti".

Virtuozii din Romanian Piano Trio, Alexandru Tomescu, Razvan Suma şi Horia Mihail, aduc la ICR triada clasicismului vienez - Mozart, Beethoven, Haydn - de la ora 18.30, la a treia întâlnire din seria "Restul e muzică...", program dedicat istoriei muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi.

O expoziţie de fotografie despre ICR va fi prezentată de la ora 20.30 în grădina institutului. Fotografiile expuse au fost realizate de membri ai grupului ICR pe Facebook şi selectate prin vot de cei peste 2.100 de prieteni ai institutului din reţeaua de socializare.

Spectacolul de pantomimă "România. Închis pentru inventar", în care tinerii actori Eduard Adam, Dragoş Huluba şi Violeta Totir Huluba ilustrează cotidianul din România comunistă, va avea două reprezentaţii în Sala Mare a ICR, în intervalele 21.30 - 22.30 şi 01.00 - 02.00.

De la 00.30 la 02.00, în grădina institutului va avea loc o proiecţie de filme realizate în 2009 la Aristoteles Workshop.

Evenimentele Institutului Cultural Român vor fi "sărate şi piperate" şi prin câteva surprize culinare, mai anunţă ICR.

Institutul Francez îşi deschide porţile de la ora 17.00, cu un atelier de gătit şi unul de limba franceză, precum şi cu un târg de design vestimentar şi de obiect şi de bijuterii de autor, din colecţiile lui Dan Piersinaru.

Printre evenimente, se mai numără proiecţia unor scurtmetraje la Sala Elvira Popescu, prezentări de artă digitală, cu Uros Petrevski şi NoDesignLab.

Biblioteca institutului invită vizitatorii să caute cărţile ascunse, în număr de 25, să citească şi să facă o recenzie. Fiecare persoană care găseşte cărţile are un abonament gratuit de o lună, iar cea mai bună recenzie va fi răsplătită cu un abonament pe un an.

Pentru copii, institutul a pregătit un atelier de poveşti şi de modelat figurine din fructe cu Alina Darian, între 17.00 şi 18.30, afară, în spaţiul de picnic, şi un atelier de clovni în Salonul de Onoare al institutului, de la 18.00 până la 20.00, cu Adriana Butoi şi Ştefan Lupu.

În plus, Institutul Francez şi Institutul Goethe organizează împreună DJ-Night Paris-Berlin cu Pawel & Ark, în Club Control, de la miezul nopţii.

Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso" prezintă, de la ora 20.00, spectacolul de teatru "Alături de o mare grădină - note de călătorie", de şi cu Alessandro Romano şi cu muzicienii Giuseppe Sarta şi Salvatore Puma, şi filmul "Nuovo cinema paradiso" (Italia, 1988), de Giuseppe Tornatore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici