One World Romania 12 se deschide la jumătatea lui martie, iar programul primei zile e impresionant

One World Romania 12 - Festivalul de Documentar şi Drepturile Omului se deschide în Bucureşti, pe 15 martie, cu o serie de evenimente care se vor desfăşura până spre miezul nopţii, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

99 afișări
Imaginea articolului One World Romania 12 se deschide la jumătatea lui martie, iar programul primei zile e impresionant

One World Romania 12 se deschide la jumătatea lui martie, iar programul primei zile e impresionant

Deschiderea oficială a celei de-a 12-a ediţii a One World Romania - Festivalul de Documentar şi Drepturile Omului are loc la ora 12.00, la Palatul Universul, în spaţiul Apollo111, unde are loc proiecţia-eveniment a documentarului "Suflete moarte", realizat de regizorul chinez Wang Bing. După prezenţa sa în festivaluri renumite din toată lumea, precum Cannes, Toronto şi Sao Paolo, organizatorii One World oferă şi iubitorilor de cinema din Bucureşti şansa unică de a vedea acest film impresionant. După proiecţia-maraton de nouă ore - care include două pauze - a documentarului, va avea loc o discuţie cu Andrei Gorzo, unul din cei mai importanţi critici de cinema din România.

Începând cu ora 17.00 la Mezanin are loc evenimentul ŢPechaKucha. Istoria recentă şi istoria reticentă". Sunt invitaţi zece oameni cu iniţiativă care sunt apreciaţi şi care privesc trecutul cu alţi ochi. "Vrem să aflăm de la ei cum putem ieşi din canoanele istoriei predate învechit şi cum să fim mai conştienţi de momente istorice date uitării. Despre istorie şi educaţie alternativă vorbim în format PechaKucha cu elevi, studenţi, sportivi, artişti sau jurnalişti şi cu voi, publicul One World Romania. Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, aşa că rezervă acum un loc aici!", spun organizatorii.

Tot la Mezanin, de la ora 20.00 este anunţată dezbaterea "De la cetăţean la om politic: mişcări civice şi partide politice în anii ’90". Vorbesc despre experienţele lor Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache şi Radu Vancu, într-o discuţie moderată de Alexandru Solomon. Invitaţii caută să identifice ce se poate învăţa astăzi din experienţa perioadei de după Revoluţie de la oamenii care au încercat să schimbe ceva, organizându-se în stradă, intrând (sau nu) în politică. La acest eveniment intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate.

La Linotip are loc, vineri, premiera unui performance realizat de Nicoleta Lefter. "An tan tina" este o adaptare a cărţii Anei Blandiana "Fals tratat de manipulare" şi - în cuvintele Nicoletei Lefter - "este o încercare de a mă raporta la vremurile ciudate politic pe care le trăim în momentul ăsta în Romania. (…) Ce s-a întâmplat în decembrie 1989, acum treizeci ani, a însemnat pentru mine un act de curaj şi nu o manipulare a unor tineri de către sistemul comunist.(…) Performance-ul „An tan tina” este o paralelă între tipul de manipulare folosit în comunism şi tipul de manipulare folosit astăzi". Cele două reprezentaţii din ziua deschiderii One World Romania au loc de la orele 17.00 şi 22.00. Ulterior, pe toată perioada festivalului, "An tan tina" poate fi văzut la Point pe 16, 18, 20, 22 şi 24 martie, de la ora 22.00.

La Salonul de proiecte, începând de la ora 19.00, respectiv 21.00, au loc două proiecţii speciale din programul Sahia Vintage. "Întrucât tema centrală a ediţiei o reprezintă trecerea celor 30 de ani de la Revoluţie, scurtmetrajele selectate pentru cele două programe includ momentul 1989 şi anii imediat următori. Cum au trecut documentariştii de atunci prin toate schimbările venite odată cu schimbarea regimului? Cum au scăpat de etichetele puse în timpul regimului comunist şi care a fost impactul acestora asupra filmelor realizate de ei? Haideţi să aflăm împreună cum ne pot ajuta arhivele să ne regândim relaţia cu trecutul. După fiecare program Sahia Vintage dezbatem ce am vizionat alături de Adina Brădeanu, curatoarea proiectului, şi de gazdele noastre de la Salonul de proiecte, Alexandra Croitoru şi Ştefan Sava. Biletele pentru Sahia Vintage «Lecţii de viaţă» şi «Despre timp şi vremuri» sunt disponibile pe platforma Eventbook", se arată în comunicat.

După prima zi de proiecţii şi dezbateri, de la ora 23.00, la Apollo111 publicul este aşteptat la concert şi petrecere cu Future Nuggets – Love Never Gets Out of Style.

Festivalul se va încheia pe 24 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici