Orban, la 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi: Şi-a cultivat talentul înnăscut, dar nu şi-a uitat rădăcinile

  • Ludovic Orban a vorbit despre Constantin Brâncuşi, cu ocazia Zilei Naţionale închinate sculptorului
  • A afirmat că acesta şi-a cultivat talentul înnăscut însă nu şi-a uitat niciodată rădăcinele
  • Orban a adăugat că Brâncuşi a rămas legat sufleteşte de satul românesc
256 afișări
Imaginea articolului Orban, la 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi: Şi-a cultivat talentul înnăscut, dar nu şi-a uitat rădăcinile

Orban, la 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi: Şi-a cultivat talentul înnăscut, dar nu şi-a uitat rădăcinile

„Este o sărbătoare importantă, astăzi (miercuri - n.r.), pentru arta românească. Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, înscrisă şi în calendarul cultural universal, reprezintă omagiul pe care România contemporană şi întreaga lume îl aduc an de an geniului părintelui sculpturii moderne, român prin naştere, universal prin creaţiile sale”, a declarat Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului remis, miercuri, MEDIAFAX.

Premierul a adăugat că publicul are interes pentru toate manifestările organizate cu această ocazie.

„Manifestările organizate cu acest prilej în ţară şi în întreaga lume se bucură de interesul publicului şi al lumii artistice, o recunoaştere incontestabilă a valorii operelor brâncuşiene. Cel mai recent exemplu în acest sens este numărul record de vizitatori, peste 100.000, înregistrat de expoziţia retrospectivă închinată lui Constantin Brâncuşi în cadrul ediţiei din această iarnă a Festivalului internaţional de artă de la Bruxelles Europalia”, a completat Orban.

El a mai spus că este normal ca românii să îl preţuiască pe Brâncuşi, care a fost între marii artiştii ai epoci sale.

„Pentru noi, ca români, este un argument în plus să îl preţuim pe măsură pe Constantin Brâncuşi, să dovedim respect faţă de tot ceea ce ne leagă de viaţa şi opera sa. Chiar dacă viaţa l-a dus departe de meleagurile natale, între mari artişti ai epocii sale, Constantin Brâncuşi şi-a cultivat talentul înnăscut, dar nu şi-a uitat rădăcinile şi a rămas sufleteşte legat de satul românesc. A iubit simplitatea vieţii rurale, iar sculpturile sale au cucerit tocmai prin simplitatea lor, rafinament şi modernitate în acelaşi timp. Găzduite astăzi în muzee renumite din întreaga lume, lucrările lui Brâncuşi ne fac mândri că ne-am născut pe aceleaşi meleaguri cu creatorul lor”, a explicat liderul PNL.

Orban a adăugat că „suntem datori să păstrăm această preţioasă moştenire pentru ca şi generaţiile care ne urmează să se bucure de ea. Este o reparaţie morală cu care încă îi suntem datori marelui sculptor, pentru dezinteresul nedrept manifestat în anii de comunism faţă de opera şi personalitatea lui”.

El a precizat evenimentele organizate în acest an de către Ministerul Culturii îşi propun să ofere unui segment cât mai larg al publicului acces la informaţii despre viaţa şi arta marelui sculptor.

„Unul dintre acestea este inaugurarea Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi, la Târgu Jiu, în casa în care artistul a locuit în perioada în care lucra la Ansamblul monumental „Calea Eroilor", compus din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Coloana fără Sfârşit. Este o minimă reparaţie, dar şi un început, pentru a nu repeta greşeala ireparabilă a nepăsării unora care au lăsat în paragină, până la distrugere, casa în care s-a născut Constantin Brâncuşi. Indiferent de vremuri şi de convingerile noastre, valorile culturale sunt bunurile comune, care ne definesc ca popor şi pe care suntem datori să le promovăm şi să le respectăm!”, a conchis Orban.

Miercuri se împlinesc 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Anul acesta, Ziua Brâncuşi a fost marcată de controverse, după ce cântăreaţa Irina Rimes a fost numită ambasador onorific al sărbătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici