ORDA: Sesizarea formulată de Warner Bros împotriva DDTV este întemeiată

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a informat CNA, printr-o adresă, că sesizarea formulată de Warner Bros, care a acuzat postul DDTV de piraterie, este întemeiată.

104 afișări
Imaginea articolului ORDA: Sesizarea formulată de Warner Bros împotriva DDTV este întemeiată

ORDA: Sesizarea formulată de Warner Bros împotriva DDTV este întemeiată (Imagine: MediafaxFoto)

"În conformitate cu prevederile Legii 8/ 1996, titularii dreptului de autor și a drepturilor conexe au dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza utilizarea operelor de către organismele de televiziune, prin contracte de cesiune sau de licență. Conform art. 39 din Legea nr 8/ 1996 trebuie să se prevadă în contractele încheiate și modalitatea de utilizare a operelor", se arată în adresa ORDA.

ORDA a analizat cazul sesizat de Warner Bros. "În cazul supus analizei s-a constatat că modalitatea de utilizare (DDTV) reclamată de Warner Bros nu se regăsește în contractul prezentat (...) și în consecință pentru această utilizare este necesară o autorizare distinctă din partea titularului de drepturi. Având în vedere cele menționate, sesizarea formulată de către Warner Bros este întemeiată", se mai precizează într-o adresă semnată de directorul general adjunct al ORDA, Eugen Vasiliu.

Televiziunea lui Dan Diaconescu, DDTV, a fost acuzată de piraterie de către Warner Bros., cunoscuta companie americană transmiţând o înştiinţare la CNA că postul de televiziune a difuzat ilegal filme, precum "The Last Boy Scout/ Ultimul samaritean", dar şi desene animate, ca "Tom & Jerry".

Warner Bros. International Television Distribution a trimis, în data de 28 august, adrese către CNA, către Diana Voiculescu, directorul general al societăţii Telecroma Media SRL (deţinătoarea licenţei pentru DDTV), şi către Doru Iuga, directorul de programe DDTV, cu privire la difuzarea "ilegală" a filmelor "Last Boy Scout/ Ultimul samaritean", "Grumpier Old Men/ Morocănoşii" şi a desenelor animate "Tom & Jerry". Scrisoarea companiei Warner este semnată de departamentul juridic al companiei americane.

Prin respectiva adresă, Warner Bros. a somat DDTV să înceteze difuzarea oricăror filme sau programe din portofoliul Warner, precizând că este singura companie abilitată să aprobe difuzarea filmelor respective pentru teritoriul României.

CNA a amendat, marţi, cu 50.000 de lei, postul DDTV pentru difuzarea ilegală a unor filme din portofoliul unor mari companii precum Warner Bros şi Universal, ale căror drepturi de difuzare au fost cumpărate de televiziunea lui Dan Diaconescu de la un intermediar, SC Sistem Cable SRL România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici