Pakistanul blochează temporar accesul la Facebook

Pakistanul a blocat miercuri, temporar, accesul la site-ul de socializare pe Internet Facebook din cauza unui concurs de desene care să îl reprezinte pe profetul Mahomed, lansat de un utilizator occidental al reţelei.

180 afișări
Imaginea articolului Pakistanul blochează temporar accesul la Facebook

Pakistanul blochează temporar accesul la Facebook (Imagine: www.facebook.com)

Reprezentarea sau descrierea profetului Mahomed este strict interzisă de islam.

Protestele violente declanşate în numeroase ţări musulmane în 2006 după publicarea unei caricaturi a profetului în mai multe ziare daneze apoi în alte ţări din Europa, au culminat la 2 iunie 2008 cu un atentat sinucigaş împotriva ambasadei Danermacei la Islamabad, soldat cu şase morţi, dintre care un danez.

Noua controversă a izbucnit în urmă cu o lună, când un utilizator de Facebook a organizat un concurs intitulat "Ziua desenelor cu Mahomed" ("Draw Muhammad Day"), în care acesta invită ceilalţi membri să posteze pe site, la 20 mai, desene reprezentându-l pe profet.

De atunci, mii de pakistanezi, dar şi musulmani din alte ţări, au protestat pe site-ul Facebook, iar Guvernul pakistanez a blocat deja marţi pagina respectivă de Facebook.

Dar avocaţii au cerut miercuri, într-un referat adresat Înaltei Curţi din Lahore, să se pronunţe cu privire la interzicerea totală a reţelei Facebook în Pakistan. Judecătorul Ejaz Chaudhry a ordonat Autorităţii pentru Telecomunicaţii din Pakistan (PTA), care depinde de Guvern, să blocheze accesul la Facebook până la 31 mai, data audierii care va judeca afacerea pe fond.

Decizia a declanşat strigăte de bucurie printre cele aproximativ 20 de persoane reunite în faţa Înaltei Curţi, care manifestau arborând banderole de condamnare a Facebook.

"PTA le-a ordonat tuturor operatorilor din Pakistan să blocheze site-ul de Internet www.facebook.com până la noi ordine (...) în virtutea unei decizii a Înaltei Curţi din Lahore", a anunţat miercuri seara purtătorul de cuvânt al PTA, Khurram Mehran, într-un comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici