Peste o sută de artişti protestează la Cluj

Peste o sută de angajaţi ai Teatrului Naţional clujean, ai Operei Române şi ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" pichetează, joi după-amiază, Prefectura Cluj, nemulţumiţi de noile reglementări privind instituţiile de cultură.

59 afișări
Imaginea articolului Peste o sută de artişti protestează la Cluj

Teatrul Naţional din Cluj (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ei poartă pancarte pe care scrie "Noi suntem artişti mediocri sau voi sunteţi manageri diletanţi?", "Noi proclamăm cultura, voi normaţi prostia şi incultura", "Politica voastră culturală este alungarea publicului din sală" şi "Pentru nesimţire, drag Minister, premiul UNITER".

Marius Chioreanu, solist al Operei Române, a declarat corespondentului MEDIAFAX că noua legislaţie aduce cultura română cu 20 de ani în urmă.

"Nici nu ştiu dacă vom mai lua salarii, pentru că vom primi bani doar dacă vom fi în spectacole, altfel vom lua salariul femeii de serviciu. Nu vrem să rămână cultura Cenuşăreasa României", a spus Chioreanu.

Un alt participant la protest, Emanuel Petran afirmă că modul în care a fost adoptată legislaţia îi nemulţumeşte foarte tare pe artişti.

"Hotărârea de Guvern care ne reglementează activitatea a fost promovată pe şestache în 29 decembrie 2008 şi nu ţine cont absolut deloc de părerile artiştilor", a afirmat Petran.

Vicepreşedintele filialei Cluj a Federaţiei Artiştilor Interpreţi din România, Liviu Oltean, a declarat că sindicatele au un proiect de lege pe care îl agreează şi că artiştii vor protesta până când Ministerul Culturii va lua în seamă acest lucru.

O delegaţie a protestatarilor va înmâna prefectului judeţului Cluj, Florin Stamatian, o listă cu revendicările.

Protestul este programat să dureze până la ora 16.30.

Sindicatele din cultură au anunţat, marţi, reluarea, începând de joi, în toată ţara, a protestelor faţă de Hotărârea de Guvern 1672/2008, privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacole, întrucât negocierile cu Ministerul Culturii nu au avut ca rezultat suspendarea acestei decizii.

Citeşte şi:

Protest al artiştilor în faţa Prefecturii Alba

Angajaţi ai Teatrului din Deva au blocat accesul directorului în sediu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici