Petiţie online pentru salvarea Radioului Public: "Nu distrugeţi cultura la Radio România! " - Mediafax

Petiţie online pentru salvarea Radioului Public: "Nu distrugeţi cultura la Radio România! "

O iniţiativă legislativă promovată în procedură de urgenţă de Parlamentul României pune în pericol buna funcţionare şi independenţa editorială a Radioului Public, se spune într-o petiţie online semnată până în prezent de câteva sute de persoane.

644 afişări

Imaginea articolului Petiţie online pentru salvarea Radioului Public: "Nu distrugeţi cultura la Radio România! "

Petiţie online pentru salvarea Radioului Public: "Nu distrugeţi cultura la Radio România! "

"Radio România este printre puţinele servicii publice din România, dacă nu chiar singurul, care şi-a dovedit, prin rezultate cuantificabile, performanţa, atât din punct de vedere editorial, cultural, cât şi financiar. Conform sondajelor de audienţă, în acest moment, cu peste 4,5 milioane de ascultători, Radio România este principala sursă de informaţii şi cultură pentru public. De asemenea, într-o lume a tabloidizării şi subordonării mediei pe criterii discutabile, postul public de radio este cel mai important promotor al culturii autohtone la nivel naţional şi internaţional", se spune în această petiţie intitulată "Nu distrugeţi cultura la Radio România!" şi publicată recent pe site-ul petitieonline.com.

 

Potrivit petiţiei, orice comparaţie între radioul şi televiziunea publică din România la acest moment este menită să demonstreze faptul că succesul şi stabilitatea sunt posibile în actualul cadru legislativ. "În timp ce SRR a construit Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (unul dintre cele mai mari şi respectabile din Europa) şi Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio (o manifestare cu caracter de unicitate în peisajul cultural şi mediatic internaţional), TVR a închis canalul Cultural, singurul de gen în plan naţional!", se spune în această petiţie.

"Totul depinde numai şi numai de oamenii care aplică legea, de capacitatea acestora de a reuşi performanţele profesionale pe care legea le permite! În aceste condiţii, Radio România a devenit principalul susţinător al culturii naţionale şi al creatorilor autohtoni. Cele două posturi de radio dedicate exclusiv domeniului (Radio România Cultural şi Radio România Muzical) sunt dovada respectării misiunii publice pe care Radio România şi-a însuşit-o conform Legii 41, aceeaşi după care funcţionează şi TVR. Cele două posturi reprezintă la ora actuală cele mai mari scene ale ţării, fie că vorbim despre prezentarea şi analizarea competentă a fenomenului cultural, fie ca notăm marile spectacole de teatru, operă şi muzică clasică difuzate", se mai spune în aceeaşi petiţie.

Totodată, potrivit sursei citate, Radio România investeşte sume considerabile în domeniile creative, susţinând muzicieni, actori, scriitori, scenarişti, regizori, personalităţi din domeniul cultural, literar etc.

"Schimbarea Legii 41 de dragul schimbării ar afecta nu doar calitatea actului editorial, cu influenţe directe asupra dreptului la informare, cultură şi educaţie pentru milioanele de ascultători de radio şi utilizatori de internet, dar ar avea efecte şi asupra Radio România ca organizaţie. Amestecarea atribuţiilor de conducere, perturbarea lanţului de decizie ar induce ideea că politicul poate avea o influenţă tot mai directă asupra actului editorial. În cazul unor astfel de tulburări, întodeauna primii sacrificaţi sunt cei care activează în fragilul domeniu al culturii. Este această iniţiativă legislativă o soluţie pentru acoperirea uriaşei datorii financiare a TVR? Cu siguranţă, nu! În schimb, realizată aşa cum este ea propusă acum şi în lipsa unei dezbateri publice, riscă să destabilizeze grav şi, în cele din urmă, să distrugă Radio România!", se mai spune în petiţie.

Până în momentul difuzării acestei ştiri, petiţia a fost semnată de peste 600 de persoane.

Petiţia a fost publicată, marţi, şi pe site-ul Radio România Cultural.

Un proiect de modificare a Legii numărul 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a Societăţii Române de Televiziune (SRTV) a fost depus, recent, la Camera Deptuaţilor, de preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin (PSD).

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
PETIŢIE ,
RADIO ,
LEGE

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.