Pictorul grec Yiannis Moralis a murit

Pictorul grec Yiannis Moralis, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai ţării sale şi reprezentant de seamă al "Generaţiei anilor '30", a decedat duminică, la vârsta de 93 de ani, la Atena.

230 afișări
Imaginea articolului Pictorul grec Yiannis Moralis a murit

Pictorul grec Yiannis Moralis a murit (Imagine: Mediafax Foto)

Născut în 1916 la Arta, în vestul Greciei, Yiannis Moralis a fondat, în 1949, grupul artistic Armos, alături de cei mai importanţi pictori ai acelei epoci - Nicos Hatzikyriakos-Ghikas, Yannis Tsarouchis, Nicos Engonopoulos, Nicos Nicolaou şi Panayotis Tetsis.

Prima sa expoziţie personală a fost organizată în 1959, la Atena. După ce a realizat o serie de picturi figurative, el s-a orientat, în anii '70, către "un sistem geometric strict", inspirat de şcoala constructivistă şi Bauhaus - şcoala artistică de design experimental şi industrial.

S-a implicat intens în domeniile decorului de teatru, costumului de scenă şi ilustrării marilor opere poetice ale celor doi autori greci laureaţi ai premiului Nobel - George Seferis şi Odysseas Elytis.

A studiat la Şcoala Superioară de Arte Frumoase din Atena, de la vârsta de 15 ani, iar în 1936 a obţinut o bursă de studiu la Roma. Ulterior a mers şi la Paris, unde a studiat pictura murală şi fresca, la Şcoala de Arte Frumoase, şi mozaicul, la Şcoala de Arte şi Meserii.

Se întoarce în ţară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1940, şi merge pe front, apoi se stabileşte la Atena.

Artistul a fost omagiat de reprezentanţii statului grec. Astfel, preşedintele Carolos Papoulias a subliniat că "pasiunea acestuia pentru pictură şi aportul său la cultura greacă constituie un punct de referinţă".

Premierul Georgios Papandreou şi ministrul grec al Culturii, Pavlos Geroulanos, au trimis, de asemenea, mesaje de condoleanţe pentru "unul dintre cei mai mari artişti ai Greciei moderne".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici