Premiul Europa pentru Teatru, decernat regizorului Patrice Chéreau

Regizorul şi actorul francez Patrice Chéreau este laureatul Premiului Europa pentru teatru 2007, în valoare de 60.000 de euro, creat de Comisia Europeană, potrivit conducerii Teatrului Naţional din Salonic, Grecia, unde va fi înmânată această recompensă în aprilie 2008, informează AFP.

5 afișări
Imaginea articolului Premiul Europa pentru Teatru, decernat regizorului Patrice Chéreau

Premiul Europa pentru Teatru, decernat regizorului Patrice Chéreau

Premiul, creat de Comisia Europeană şi decernat de un juriu internaţional prezidat, anul acesta, de criticul italian Franco Quadri, va fi înmânat în timpul unei ceremonii organizate în aprilie 2008.

Patrice Chéreau, în vârstă de 63 de ani, a devenit cunoscut pe plan internaţional în 1976, când a pus în scenă spectacolul "Tétralogie", de Richard Wagner, la Bayreuth, după ce a debutat la Piccolo Teatro din Milano, Italia, şi la Teatrul Naţional Popular din Lyon, Franţa.

În perioada 1982 - 1990 a condus teatrul Amandiers, la Nanterre, unde a pus în scenă, printre altele, spectacolele "Combat de nègres et de chiens", de Bernard Marie Koltès, şi "Les paravents", de Jean Genet.

După ce a plecat de la Nanterre, regizorul s-a consacrat operei, punând în scenă "Woyzeck", de Alan Berg, şi "Don Giovanni", de Mozart. În cinematografie s-a remarcat cu "Intimitate", recompensat cu Ursul de Aur la Berlin în 2000, şi "Fratele lui" (2003).

Printre filmele realizzate de Chéreau se mai numără "L'homme blessé" (1983), "Regina Margot" (1994) şi "Ceux qui m'aiment prendront le train" (1998).

Premiul Europa pentru Teatru a fost atribuit, în ordine, lui Ariane Mnouchkine, Peter Brook, Giorgio Strehler, Heiner Mueller, Robert Wilson, Luca Ronconi, Pina Bausch, Lev Dodin, Michel Piccoli, Harold Pinter. Anul trecut, premiul a revenit regizorului canadian Robert Lepage.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici