Preşedintele "Amphitheatrrom": Se doreşte înfiinţarea unui teatru rom de stat, finanţat de la buget

Preşedintele Asociaţiei Culturale "Amphitheatrrom", Sorin-Aurel Sandu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că se doreşte înfiinţarea unui teatru rom de stat, finanţat de la buget, proiectul fiind realizabil în maximum cinci ani.

347 afișări
Imaginea articolului Preşedintele "Amphitheatrrom": Se doreşte înfiinţarea unui teatru rom de stat, finanţat de la buget

Preşedintele "Amphitheatrrom": Se doreşte înfiinţarea unui teatru rom de stat, finanţat de la buget (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Asociaţiei Culturale "Amphitheatrrom", Sorin-Aurel Sandu, cel care a regizat, tradus şi adaptat piesa "O noapte furtunoasă" în limba romani, a declarat că este prima dată când aceasta se joacă la un Teatru Naţional şi că există posibilitatea înfiinţării unui "teatru al romilor", el amintind că în Rusia există o astfel de instituţie de 100 de ani, iar în fosta Iugoslavie a fost iniţiat un astfel de proiect prin anii '70.

El a adăugat că se doreşte înfiinţarea unui teatru rom de stat, finanţat de la buget.

"Să existe Teatrul Rom de Stat din România, ca instituţie de cultură finanţată de la bugetul de stat. Cum ştiţi, teatrul are funcţia de a-l înnobila pe om. Există această nevoie de cultură, de teatru pentru romi. Şi acest spectacol este un eveniment care are o mare importanţă socială, pentru că ridică stima de sine", a spus Sorin-Aurel Sandu.

El a menţionat că, indiferent de spectacolul pe care l-a jucat trupa sa şi indiferent de loc, spectatorii au fost receptivi, arătând că, în Mangalia, spre exemplu, unde s-a jucat un spectacol de teatru într-o comunitate de romi, erau oameni care vedeau pentru prima dată în viaţă aşa ceva şi nu mai voiau să plece.

Întrebat în cât timp vede posibilă înfiinţarea unui teatru rom de stat, finanţat de la buget, Sorin-Aurel Sandu a spus că "în maximum cinci ani, varianta pesimistă-realistă".

"Dacă nu va exista un Teatru Rom de Stat în România, atunci cu siguranţă va exista o trupă de teatru care va performa în limba romani, invitată şi în străinătate. Primii paşi au fost făcuţi. Ne trebuie doar o hotărâre de guvern şi bani alocaţi", a spus el.

Potrivit sursei citate, mai mulţi directori de teatru din România s-au arătat interesaţi de ideea pregătirii unor actori romi, chiar şi de înfiinţarea unor secţii speciale pentru aceştia.

Sandu a menţionat că atât deputatul care reprezintă comunitatea romă Nicolae Păun, cât şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ilie Dincă, şi-au exprimat sprijinul în acest sens.

"Se vor coagula nişte vectori a căror rezultantă va duce exact acolo", a conchis Sorin-Aurel Sandu.

Teatrul Naţional din Târgu Mureş va găzdui, luni seară, reprezentaţia spectacolului de teatru "Jekh răt lisăme", adaptare în limba romani după "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale.

Organizatorii eveniementului, reprezentanţii Asociaţiei Culturale "Amphitheatrrom", spun că este pentru prima dată în lume când o piesă a dramaturgului Ion Luca Caragiale este tradusă în limba romani, este primul spectacol de teatru realizat de profesionişti care îşi asumă fără rezerve apartenenţa la etnia romă şi este primul spectacol de teatru din România în care se vorbeşte integral în limba romani.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Marcel Costea, Zita Moldovan, Sorin-Aurel Sandu, Pavel Bârsan, Mădălin Mandin şi Dragoş Dumitru, regia este semnată de Rudy Moca şi Sorin-Aurel Sandu, scenografia - de Rudy Moca, în timp ce traducerea şi adaptarea textului în limba romani au fost realizate de Sorin-Aurel Sandu.

Piesa este realizată în cadrul proiectului "Parol, monşer, Caragiale în limba romani - Caravana cu teatru romanes", derulat de Asociaţia Culturală "Amphitheatrrom", cu sprijin financiar de la Agenţia Naţională pentru Romi, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României şi Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici