Preşedintele CNA, despre acuzaţiile de "fals în înscrisuri oficiale": Am urmat procedura legislativă

Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat miercuri, după ce trei membri ai CNA au acuzat-o că a publicat în Monitorul Oficial o Decizie cu un text diferit faţă de cel adoptat în unanimitate de CNA, că a respectat procedura legislativă firească.

267 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNA, despre acuzaţiile de "fals în înscrisuri oficiale": Am urmat procedura legislativă

Laura Georgescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Valentin Jucan, Narcisa Iorga şi Florin Gabrea, membri ai CNA, au organizat, marţi, o conferinţă de presă în care au spus că vor să semnaleze "un fapt fără precedent", respectiv că Decizia de modificare a Codului audiovizualului, adoptată într-o anumită formă, cu unanimitate de voturi, de toţi membrii Consiliului, în data de 28 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 1 aprilie, într-o formă modificată de Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Astfel, cei trei membri ai CNA au spus că vor sesiza, în cursul zilei de marţi, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, premierul României şi comisarul european pentru pentru Educaţie.

Totodată, Valentin Jucan a spus că, în nume personal, miercuri va face plângere penală împotriva Laurei Georgescu, preşedintele CNA, pentru "fals" în înscrisuri oficiale.

După conferinţa de presă susţinută de cei trei, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat că, în şedinţa CNA din 28 martie, au venit din partea a doi membri ai CNA încă două amendamente la proiectul de decizie pentru modificarea şi completarea Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, "care nu fuseseră lăsate în dezbatere publică" pentru o perioadă de 30 de zile, aşa cum prevede procedura legislativă, astfel încât radiodifuzorii să poată să facă "opoziţie".

"Ca atare, în lipsa unei recomandări clare în timpul şedinţei de a pune aceste două amendamente, în dezbatere, pe site-ul instituţiei, a doua zi dimineaţă, împreună cu Oficiul juridic, s-a găsit formula de a pleca decizia cu cele opt articole care împliniseră deja 30 de zile de dezbatere publică, iar celelalte două amendamente nou create în şedinţa de joi au intrat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei", a declarat Laura Georgescu.

Ea a precizat că cele două amendamente vor mai fi în dezbatere timp de 18 zile, precizând totodată că "radiodifuzorii au făcut deja opoziţie" la aceste amendamente. "Era o procedură firească", a spus Laura Georgescu. Preşedintele CNA nu a precizat ce posturi de televiziune sau/ şi de radio "au făcut opoziţie" la aceste amendamente.

"Sunt exact două noi amendamente introduse în cadrul şedinţei din 28 martie care nu se justifică - la pachet cu celelalte opt articole - să plece în circuit civil la Monitorul Oficial. Trebuia să parcurgă acelaşi timp de stat în dezbatere publică", a mai spus Georgescu.

Laura Georgescu a fost întrebată şi de ce articolul 24, alineatul 1 din Decizia CNA publicată la Monitorul Oficial are în cuprinsul său şi cuvântul "serialele" - care potrivit celor trei membri ai Consiliului a fost respins în urma votului CNA - şi are cuprinsul: "(1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23.00 - 06.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22.00 - 06.00".

Laura Georgescu a explicat: "S-a votat de două ori şi prima oară s-a votat cum era cu seriale, iar a doua oară s-a votat într-o altă formulă, însă nu a trecut la vot. Au fost doar trei voturi. Există procesul verbal stipulat".

Întrebată dacă consideră justificată plângerea penală pe care Valentin Jucan a anunţat că o va depune împotriva sa, Laura Georgescu a spus: "Mie mi se pare că liberul acces la justiţie este un prerogativ pe care îl are nu numai un membru CNA, ci orice om liber dintr-o ţară liberă cum este România şi mă bucură că întâi au preferat să fie în lumina reflectoarelor. Eu le-aş fi sugerat să meargă direct să atace, e firesc aşa ceva şi legea trebuie să îşi spună cuvântul, indiferent de persoana care este în cauză".

Totodată, întrebată dacă este adevărat că cei trei membri ai CNA au încercat să ajungă la un consens timp de o săptămână cu ea, Laura Georgescu a spus: "Nu trebuie să aibă discuţii cu mine, nu trebuie să se întâmple nimic altceva decât să cunoaştem procedura şi circuitul civil al acestei armonizări a Codului şi cu asta basta. Nu trebuie să aibă discuţii cu mine. Dânşii au liber acces la justiţie şi trebuie să îşi facă acest prerogativ, să îl şi pună în practică".

Ea a mai spus că a "urmat exact" ceea ce Oficiul juridic al CNA i-a recomandat să facă. "Şi eu, ca manager, sunt obligat în primul rând să iau în calcul acest lucru", a spus Georgescu.

"Vă aducem la cunoştinţă o faptă care s-a petrecut în urmă cu o săptămână, pe care noi o considerăm gravă, dar cu certitudine este una fără precedent. În Monitorul Oficial a fost publicată o decizie a CNA diferită de votul care s-a dat în cadrul CNA. Este vorba despre Decizia care modifică Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului", a declarat Narcisa Iorga în conferinţa de presă de marţi.

Ea a precizat că Decizia de modificare a Codului audiovizualului a fost adoptată într-o anumită formă, cu unanimitate de voturi, de toţi membrii Consiliului, în data de 28 martie.

"S-a adoptat prin unanimitate de voturi o decizie şi, în Monitorul Oficial, două zile mai târziu (pe 1 aprilie, n.r.), a apărut o formă diferită", a spus Iorga. Ea a precizat că proiectul de Decizie de modificare a Codului audiovizualului a fost în dezbatere publică timp de 30 de zile, perioadă în care toţi cei interesaţi au putut depune amendamente. "În şedinţa din 28 martie au luat parte atât toţi membrii CNA, cât şi doritorii care aveau de adus argumente sau amendamente la modificarea Codului audiovizual", a spus Narcisa Iorga.

Narcisa Iorga a mai spus că, în interiorul Consiliului, au fost făcute demersuri pentru "a corecta" această situaţie, fără a o face publică, însă demersul nu a avut succes.

Totodată, Valentin Jucan, membru al CNA, a declarat că va depune o plângere penală împotriva preşedintelui CNA, miercuri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Jucan a spus că CNA "a respectat întru totul" Legea numărul 52 din 2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică. "Dezbaterile care au avut loc vizavi de completările Codului de reglementare a conţinutului audiovizual au respectat paşii impuşi de legea pe care am menţionat-o. De asemenea, reprezentanţii radiodifuzorilor au fost prezenţi la şedinţa în care s-a adoptat forma finală a noului Cod. Orice explicaţie care ne-a fost adusă cu referire la paşii pe care forul i-a făcut în adoptare nu este o explicaţie care să justifice natura penală a ceea ce s-a întâmplat", a spus Jucan.

"Votul unanim al Consiliului a fost modificat, iar la Monitorul Oficial a fost transmis un alt corp de text. Acest fapt este de natură penală (...) Din păcate, din punctul meu de vedere, am ajuns în situaţia în care eu sunt decis să depun o plângere penală împotriva semnatarului documentului trimis la Monitorul Oficial şi anume preşedintele CNA, Laura Georgescu, şi voi invoca falsificarea unui înscris oficial", a declarat Valentin Jucan, făcând referire la articolul 288 din Codul Penal, referitor la "falsul material în înscrisuri oficiale".

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a prezentat, în conferinţa de presă de miercuri, şi articolele care, deşi au fost adoptate într-o anumită formă de CNA, "nu se mai regăsesc" în Decizia publicată în Monitorul Oficial în 1 aprilie 2013.

Astfel, articolul 18 din Decizia votată de CNA pe 28 martie prevedea că "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 - 23.00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane în ipostaze degradante; d) lupte libere nereglementate de federaţii sportive naţionale sau internaţionale; e) jocuri de noroc, aşa cum sunt definite în legislaţia specifică".

Narcisa Iorga a atras atenţia că "punctul e) nu mai apare în Monitorul Oficial".

De asemenea, în Decizia CNA adoptată pe 28 martie apăreau după articolul 27 două noi articole: "Art. 27^1 - Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 - 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condiţiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condiţiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Art. 27^2 Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viaţa intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei".

"Punctul 27^2 nu mai apare în Monitorul oficial", a spus Narcisa Iorga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici