Prima ediţie a Concursului de canto şi invitaţi precum Alina Cojocaru, pe scena Operei Naţionale, în 2013

Premiera naţională a baletului "La Sylphide", cu celebra prim-solistă Alina Cojocaru în rolul principal, precum şi prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Le Grand Prix de l'Opera" se numără printre evenimentele importante care au avut loc la Opera Naţională Bucureşti (ONB) în anul 2013.

229 afișări
Imaginea articolului Prima ediţie a Concursului de canto şi invitaţi precum Alina Cojocaru, pe scena Operei Naţionale, în 2013

Prima ediţie a Concursului de canto şi invitaţi precum Alina Cojocaru, pe scena Operei Naţionale, în 2013 (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Astfel, pe 30 şi 31 martie, artiştii români de renume internaţional Valentina Naforniţă, Alexandru Badea şi Dan Paul Dumitrescu au participat la "Gala Giuseppe Verdi - Richard Wagner: 200 de ani de la naştere", aceştia fiind primiţi cu multă căldură de publicul român.

În perioada 26 - 28 aprilie a avut loc "Tannhäuser" - operă în concert, un eveniment la care au participat invitaţi speciali, precum soprana de origine olandeză Barbara Haveman şi tenorul Marius Vlad Budoiu.

De asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, s-a desfăşurat, în perioada 13 - 16 iunie, prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Le Grand Prix de l'Opera".

Pe 21 iunie, în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti a revenit spectacolul "Lacul lebedelor", în coregrafia lui Gheorghe Iancu. "Este «Lacul lebedelor» al lui Gheorghe Iancu într-o formă oarecum nouă. El s-a jucat în foarte puţine reprezentaţii (...) era păcat să nu-l redăm publicului într-o formă puţin cosmetizată de către maestrul Gheorghe Iancu, un mare coregraf şi un extraordinar dansator român cu o carieră internaţională", spunea, într-o conferinţă de presă, care a avut loc în aprilie, Răzvan Ioan Dincă, directorul general al Operei Naţionale Bucureşti (ONB).

Totodată, pe 30 iunie a avut loc Concertul extraordinar "Opera Philharmonia", cu prilejul închiderii stagiunii 2012 - 2013, la care a participat, ca invitat special, violonistul Mircea Dumitrescu.

Un alt eveniment care a avut loc la Opera Naţională Bucureşti în anul 2013 s-a desfăşurat pe 24 august. Devenit deja o tradiţie a instituţiei, "Promenada Operei", care atrage anual mii de oameni, s-a desfăşurat pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti, iar intrarea a fost liberă. La "Promenada Operei" au participat unele dintre cele mai îndrăgite voci ale primei scene lirice a ţării, precum şi invitaţi din România şi din străinătate - inclusiv laureaţi ai primei ediţii a Concursului Internaţional "Le Grand Prix de l'Opera", organizat de ONB -, în acompaniamentul Orchestrei şi al Corului instituţiei. Astfel, la eveniment, s-au aflat, printre invitaţi, mezzo-soprana Polina Garaeva (Rusia), laureată a Concursului Internaţional de Canto "Le Grand Prix de l'Opéra", precum şi Alexandru Badea.

De asemenea, în septembrie, a avut loc premiera spectacolului "Othello", de Giuseppe Verdi, care s-a desfăşurat în cadrul Festivalului "George Enescu", iar pe 29 noiembrie a revenit în repertoriul ONB spectacolul "Evgheni Oneghin".

Un alt eveniment important care a avut loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti a fost premiera naţională a baletului "La Sylphide", un spectacolul pus în scenă de coregraful danez Johan Kobborg, care va conduce, din ianuarie 2014, Baletul Naţional Român, un compartiment al Operei Naţionale Bucureşti (ONB).

Baletul "La Sylphide", unul dintre cele mai vechi şi importante din lume, a fost pus în scenă pentru prima dată în România pe 7 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti, avându-i în rolurile principale pe celebra prim-solistă Alina Cojocaru, desemnată Balerina deceniului (Moscova, 2010), şi pe prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câştigător al premiului Dancing Times la categoria "cel mai bun dansator", la National Dance Awards (Marea Britanie, 2011).

Totodată, pe 14 decembrie, a revenit în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti spectacolul "Faust", de Charles Gounod, în regia lui Alexandru Tocilescu, avându-i ca invitaţi pe Ștefan Pop, Ivaylo Mihaylov, Marcel Roşca, Konstantin Brzhinsky, Tatiana Lisnic şi Julia Stein.

Şi anul 2014 se anunţă a fi unul plin de evenimente la Opera Naţională Bucureşti (ONB). Astfel, pe 25 ianuarie, revine în repertoriul Operei spectacolul de dans "Femei", în coregrafia lui Gheorghe Iancu, iar pe 20 februarie va avea loc premiera operei "Rigoletto", de Giuseppe Verdi, în regia lui Stephen Barlow.

O altă revenire pe scena Operei Naţionale Bucureşti va avea loc pe 8 martie, când va fi pus în scenă spectacolul de balet "Cenuşăreasa", în adaptarea coregrafică a lui Mihai Babuska.

De asemenea, pe 6 iunie va avea loc premiera spectacolului "Tosca", de Giacomo Puccini, la care va participa, ca invitat special, Marcello Giordani, iar, pe 17 iunie, Marcello Giordani va susţine un concert.

Nu în ultimul rând, cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Le Grand Prix de l'Opera" va avea loc în perioada 25 - 30 iunie, iar în august-septembrie se va desfăşura "Promenada Operei" 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici