Pro Cinema sărbătoreşte marţi şapte ani de la lansare cu şapte filme româneşti

Postul Pro Cinema sărbătoreşte, marţi, şapte ani de la lansare, oferind telespectatorilor şapte filme româneşti - "Crucea de piatră", "Nunta mută", "Supravieţuitorul", "Fapt divers", "Dimineţile unui băiat cuminte", "Vacanţa cea mare" şi "Păcală se întoarce", informează televiziunea.

216 afișări
Imaginea articolului Pro Cinema sărbătoreşte marţi şapte ani de la lansare cu şapte filme româneşti

Pro Cinema sărbătoreşte marţi şapte ani de la lansare cu şapte filme româneşti

La şapte ani de Pro Cinema, umorul pur românesc, înţelepciunea populară şi personaje cu care au crescut generaţii întregi au un loc special în zi aniversară, marţi, 19 aprilie, când le sunt oferite telespectatorilor şapte filme româneşti. Poveştile lui Păcală, o nuntă cum n-a mai fost şi gloanţele comisarului Moldovan îi vor duce pe telespectatori în universul filmului românesc, de ziua Pro Cinema.

Marţi, telespectatorii Pro Cinema pot face şi o incursiune într-o serie de filme semnate Andrei Blaier. "Dimineţile unui băiat cuminte", cu Octavian Cotescu, Ion Caramitru şi Ştefan Ciubotăraşu deschid ziua de marţi la Pro Cinema. De la ora 10.00, Marcel Iureş îi va însoţi pe telespectatorii Pro Cinema în "Vacanţa cea mare", iar de la ora 15.00, Ilarion Ciobanu şi Mitică Popescu vor trece în revistă un "Fapt divers". După miezul nopţii, de la 00.15, "Crucea de piatră", drama care-i are în distribuţie pe Florin Bala, Coca Bloos şi Florina Cercel, încheie regalul cinematografic semnat de Andrei Blaier.

Un film eveniment, "Nunta mută", în regia lui Horaţiu Mălăele, are premiera pe posturile de televiziune la Pro Cinema, marţi, de la ora 20.00.

Unul dintre cele mai iubite personaje româneşti, Păcală, îşi spune poveştile năzdrăvane în regia lui Geo Saizescu la Pro Cinema, de la orele 16.45, în "Păcală se întoarce", iar Sergiu Nicolaescu revine în rolul comisarului Moldovan în "Supravieţuitorul", la "Filmul de 10".

Producţia care deschide festivalul filmului românesc de la Pro Cinema este "Păcală se întoarce", regizat de Geo Saizescu, care a reuşit să transpună în timpuri moderne un personaj drag românului de pretutindeni. La mai bine de 30 de ani de la primul "Păcală", regizorul a încercat să readucă în cinematografe umorul pur românesc. "Publicul este saturat de un anume umor, râsul de astăzi nu numai că-i este străin, că-i... străin, ci şi cel românesc parcă s-a înstrăinat de noi, c-am ajuns să râdem unul de altul şi dracul să râdă de noi toţi... şi de-aia am decis: Păcală, întoarce-te!", declara regizorul într-un interviu. "Păcală se întoarce" are în distribuţie actori de excepţie ai filmului românesc, precum Sebastian Papaiani, care se întoarce la personajul interpretat în urmă cu peste 30 de ani, Ileana Stana Ionescu, Valentin Teodosiu şi Şerban Ionescu, alături de actori tineri, precum Denis Ştefan şi Anemona Niculescu.

În premieră de televiziune, Horaţiu Mălăele vine la Pro Cinema cu filmul său de debut în calitate de regizor de lungmetraj, "Nunta mută". Horaţiu Mălăele a coborât pentru un timp de pe scena teatrului pentru a se aşeza în scaunul de regizor, iar rezultatul a amuţit publicul românesc. Un film eveniment, "Nunta mută" are rădăcini adânc înfipte în realitatea românească, într-o întâmplare adevărată cum numai pe plaiuri româneşti se mai vede, povestită lui Mălăele de profesorul său, Octavian Cotescu. În rolurile principale, Mălăele i-a ales pe Alexandru Potocean ("4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", "Hârtia va fi albastră", "Moartea domnului Lăzărescu") şi pe Meda Victor, debutantă în acest film, doi actori care au trecut cu brio de castingul neconvenţional la care regizorul i-a supus. Fără text în faţă, fără scenariu, actorii au stat de vorbă cu Horaţiu Mălăele, care, în timp ce aceştia povesteau, îi ruga să treacă brusc de la o stare la alta.

"Nunta mută" uimeşte prin tragicul situaţiei şi, în acelaşi timp, prin comicul personajelor. Victor Rebengiuc, câştigător al premiului Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol principal, Tamara Buciuceanu, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, George Mihăiţă, Mihai Constantin, George Ivaşcu şi Dan Condurache fac parte din distribuţia filmului lui Mălăele, peliculă ce s-a bucurat de succes în peste 30 de ţări, a ajuns până şi în Thailanda, unde a participat la festivalul filmului european. În plus, "Nunta mută" a câştigat numeroase premii internaţionale şi naţionale, printre care premiul Opera Prima, premiul pentru imagine şi premiul pentru coloana sonoră, semnată de Alexandru Andrieş, acordate de Uniunea Cineaştilor (UCIN). "Un film foarte personal, «très Malaeleen». Ne face să râdem, să reflectăm, nu plângem, deşi câteodată ne vine să plângem", caracterizează Costa-Gavras filmul lui Mălăele.

Sergiu Nicolaescu nu putea lipsi dintr-un festival al filmului românesc, astfel că regizorul este sărbătorit şi el la şapte ani de Pro Cinema, prin "Supravieţuitorul", marţi, de la ora 22.00. Unul din cele mai scumpe filme româneşti, cu un buget de aproximativ 5 milioane de dolari, "Supravieţuitorul" reia povestea unuia dintre cele mai îndrăgite personaje din cinematografia autohtonă, comisarul Moldovan, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ion Dichiseanu, Jean Constantin, Vladimir Găitan, George Mihăiţă, dar şi actori tineri sau vedete, precum Petr Falc, Cristian Moţiu, Lucian Viziru, Tudor Mihăiţă, Ileana Lazariuc, Mihai Bendeac, Loredana, Cristina Rus şi Simona Pătruleasa sunt alături de Sergiu Nicolaescu în distribuţia filmului "Supravieţuitorul", la Pro Cinema.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici