Proiect OUG 58: Contribuţiile pentru DDA declarate şi reţinute de firma plătitoare; proiectul de dublare a contribuţiilor este separat

Plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului obţinut de MEDIAFAX.

112 afișări
Imaginea articolului Proiect OUG 58: Contribuţiile pentru DDA declarate şi reţinute de firma plătitoare; proiectul de dublare a contribuţiilor este separat

Proiect OUG: Contribuţiile pentru DDA declarate şi reţinute de firma plătitoare; proiectul de dublare a contribuţiilor este separat (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj (...) revine plătitorului de venit", se arată în proiect.

VEZI AICI PROIECTUL OUG 58

Astfel, firmele vor avea obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale.

Documentul precizează că plătitorii de venit au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate.

Proiectul urmează să fie discutat miercuri în şedinţa de Guvern şi face referire la prevederile legislative în vigoare, respectiv contribuţii la bugetele de pensii, sănătate şi şomaj în cuantum total de 16,5% din venitul brut.

Normele metodologice la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 58/2010, pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul Fiscal, stipulau plata contribuţiilor de către beneficiari, prevedere care a determinat crearea unor blocaje şi cozi în unităţile de depunere la finele lunii trecute.

Pe de altă parte, un proiect separat, aflat în dezbatere publică, prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti, din ianuarie 2011, contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.

Potrivit acestui proiect, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici