Proiect: Şedinţele CNA vor fi conduse de fiecare membru al Consiliului, nu doar de preşedinte

Şedinţele publice ale Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care vor avea loc de două ori pe săptămână sau de câte ori este necesar, vor fi conduse de fiecare membru al Consiliului, nu doar de preşedinte, potrivit unui proiect al Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al CNA.

61 afișări
Imaginea articolului Proiect: Şedinţele CNA vor fi conduse de fiecare membru al Consiliului, nu doar de preşedinte

Proiect: Şedinţele CNA vor fi conduse de fiecare membru al Consiliului, nu doar de preşedinte (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Opt membri ai CNA (Viorel-Vasile Buda, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) s-au întrunit, joi, în şedinţă, pentru a discuta un proiect de modificare a actualului Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF) al Consiliului.

În acest sens, CNA a adoptat câteva articole, însă acestea vor intra în vigoare doar dacă proiectul de modificare a actualului ROF, aflat în vigoare, va fi adoptat în integralitatea sa.

Potrivit unuia dintre articolele nou adoptate, Consiliul se întruneşte în şedinţe publice de două ori pe săptămână sau de câte ori este necesar. Şedinţele Consiliului sunt convocate şi conduse de câte un membru al Consiliului, prin rotaţie, în ordine alfabetică, numit preşedinte de şedinţă. Membrul Consiliului care absentează sau renunţă la exercitarea acestei atribuţiuni va fi înlocuit de membrul următor în ordine alfabetică.

Potrivit ROF-ului aflat în prezent în vigoare, şedinţele CNA sunt publice şi sunt conduse de preşedinte sau vicepreşedinte, iar, prin delegare, de oricare dintre membrii Consiliului.

De asemenea, a fost adoptat un articol potrivit căruia Consiliul Naţional al Audiovizualului este "un organism colegial", iar atribuţiile CNA sunt stabilite de Legea audiovizualului.

Potrivit unui alt articol adoptat în şedinţa de joi, în exercitarea atribuţiilor sale, Consiliul adoptă decizii de reglementare sau cu caracter administrativ, instrucţiuni sau, după caz, recomandări. Aceste documente trebuie să fie contrasemnate pentru conformitate de Serviciul Juridic şi Reglementări.

Un alt articol adoptat joi prevede că CNA aprobă raportul anual de activitate care urmează să fie prezentat Parlamentului, precum şi orice alt raport/ punct de vedere transmis către instituţiile publice. De asemenea, Consiliul aprobă propunerea de buget, precum şi orice modificare a bugetului.

Consiliul îşi stabileşte, în funcţie de tematică, reprezentatul în relaţiile cu Parlamentul, Preşedinţia României, Guvernul României, persoanele juridice din domeniul radiodifuziunii şi din cel al televiziunii, alte autorităţi publice şi persoanele fizice şi juridice, precum şi în relaţiile internaţionale, prevede un alt articol.

Preşedintele semnează deciziile adoptate de Consiliu şi contrasemnate pentru conformitate de Serviciul Juridic şi asigură punerea în aplicare a acestora în cel mult cinci zile lucrătoare de la adoptarea acestora.

De asemenea, preşedintele CNA aduce la cunoştinţa Consiliului orice comunicare oficială adresată de instituţii publice/private româneşti sau străine şi care necesită un punct de vedere al instituţiei.

În cazul în care o decizie nu întruneşte numărul de voturi prevăzut de lege, preşedintele de şedinţă cere reluarea de maximum trei ori a votului, iar, în cazul în care tot nu vor fi obţinute cele şase voturi necesare pentru adoptarea unei decizii, votul se reia pentru ultima oară în şedinţa următoare.

Proiectul de modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al CNA cuprinde şi alte articole, care urmează să intre în dezbatere în rândul membrilor Consiliului.

În momentul difuzării acestei ştiri, şedinţa CNA este suspendată din lipsa cvorumului (minimum opt membri ai CNA trebuie să fie prezenţi), în condiţiile în care unii membri - preşedintele Laura Georgescu şi Christian Mititelu - participă la cea de-a şasea reuniune a Forumului Central European al Autorităţilor de reglementare din domeniul audiovizual (CERF), care se desfăşoară joi la Bucureşti. De asemenea, un membru al CNA, Narcisa Iorga, a părăsit şedinţa pentru a merge la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde, potrivit unor surse judiciare, procurorii i-au adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi acuzaţiile în dosarul privind intervenţiile pentru obţinerea licenţei de către postul Giga TV.

Decizia de modificare a ROF al CNA vine în urma audierii unor membri ai CNA, pe 27 august, în Comisia de Cultură a Senatului.

După audieri, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, parlamentarul PSD Georgică Severin, a declarat că instituţia îşi va relua activitatea, iar Laura Georgescu va rămâne în funcţia de preşedinte al CNA.

"Se va constitui o comisie, o subcomisie în cadrul Consiliului, formată din Monica Gubernat, Valentin Jucan şi Lorand Turos, care să se ocupe de o reelaborare, o revizuire a Regulamentului de Ordine şi Funcţionare a CNA, în aşa fel încât în spiritul legii Consiliului Naţional al Audiovizualului, Consiliul să îşi reintre în întreaga sa funcţionare ca întreg, pornind de la ideea că el este format din 11 membri (ai CNA, n.r.) cu drepturi egale", a spus Severin.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat a precizat că Laura Georgescu va continua să-şi exercite mandatul, "dar în deplină consonanţă cu Consiliul şi cu hotărârile luate prin vot de CNA".

"Noi, Comisia, ne-am propus să iniţiem acest moment zero. Nu suntem în niciun fel implicaţi în activitatea curentă a Consiliului, ni s-a cerut părerea, am spus că nu este treaba noastră, Consiliul este o autoritate autonomă şi aşa dorim să rămână", a mai spus senatorul PSD.

Întrebată la momentul respectiv de presă dacă a fost de acord cu soluţiile propuse, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a precizat: "Da, încercăm să transparentizăm exact drepturile pe care le are Consiliul în integralitatea lui, ca for colegial, de 11 membri (ai CNA, n.r.) cu voturi egale şi lăsând doar obligaţii şi interdicţii pentru fiecare membru luat separat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici