Proiectul "Evadarea", de Andrei Gruzsniczki - cea mai mare finanţare la concursul CNC

Proiectul "Evadarea", în regia lui Andrei Gruzsniczki, înscris la categoria ficţiune lungmetraj, a obţinut cea mai mare finanţare - 1.489.109 lei - la a doua sesiune a concursului organizat pe anul 2010 de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), informează site-ul instituţiei.

281 afișări
Imaginea articolului Proiectul "Evadarea", de Andrei Gruzsniczki - cea mai mare finanţare la concursul CNC

Proiectul "Evadarea", de Andrei Gruzsniczki - cea mai mare finanţare la concursul CNC (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

"Evadarea" - un proiect al Icon Production, pe un scenariu semnat de Andrei Gruzsniczki, Mircea Stăiculescu şi Vlad Lazăr - a obţinut un punctaj total de 57,05 la concursul CNC.

Pe locul al doilea în clasamentul finanţărilor s-a situat proiectul "Domnul de la curte", în regia lui Corneliu Gheorghiţă, care a obţinut 1.340.795 de lei. Filmul este produs de Ro De Film, scenariul fiind semnat de Corneliu Gheorghiţă şi Jean Samoullan.

Pe locul al treilea în topul creditelor alocate la secţiunea ficţiune lungmetraj s-a situat proiectul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Netzer, pe un scenariu de Răzvan Rădulescu. Proiectul, produs de Hai-Hui Entertainment, a obţinut o sumă de 1.082.112 lei la această sesiune de concurs a CNC.

Finanţări de la CNC au mai obţinut şi proiectele "Noaptea vine în India" (o coproducţie Strada Film), regia Chema Rodriguez, pe un scenariu semnat de Chema Rodriguez şi Cătălin Mitulescu, care a primit 783.547 de lei, şi "By pass" (Abis Studio), în regia lui Napoleon Helmis, pe un scenariu de Alin Ludu Dumbravă şi Dan Sorin Stăiculescu (727.325 de lei).

Totodată, casa de producţie Mandragora Movies a primit două finanţări de la CNC pentru două coproducţii - "Diaz" şi "Itaker".

Astfel, o sumă de 42.500 de lei a fost obţinută de proiectul "Diaz", în regia lui Bobby Păunescu, pe un scenariu semnat de Daniele Vicari şi Laura Paolucci. Acest proiect a avut cel mai mare punctaj dintre cele finanţate de CNC la sesiunea ficţiune lungmetraj, respectiv 70,50 de puncte, obţinând de la CNC creditul pe care l-a solicitat, respectiv 42.500 de lei. Totodată, un credit de 34.512 lei a fost acordat proiectului "Itaker", în regia lui Toni Trupia, pe un scenariu de Toni Trupia, Michele Placido şi Leonardo Marini.

La secţiunea ficţiune lungmetraj debut au primit credite de la CNC proiectele: "America, venim!" (Libra Film), în regia lui Răzvan Săvescu - 700.000 de lei, "Breaking news" (Libra Film), în regia Iuliei Rugină - 500.000 de lei şi "365 de revelioane" (o coproducţie Hi Film Productions), de Paul Negoescu - 500.000 de lei.

Categoria ficţiune scurtmetraj a adus finanţări pentru proiectele: "Dopul scuză mijloacele" (Gef Art Film), în regia lui Mihai Ionescu - 456.629 de lei, "Telefon în Italia" (Ro De Film), de Cătălin Apostol - 134.876 de lei şi "Solitudes" (Strada Film), de Liova Jedlicki - 108.495 de lei.

Proiectele de lungmetraj şi scurtmetraj documentar finanţate la această sesiune de către CNC sunt: "Crulic - drumul spre dincolo", o coproducţie Aparte Film, în regia Ancăi Damian (337.212 lei), "Din România spre Sion" (Libra Film), în regia Oanei Giurgiu (300.000 de lei), "Exploratorul" (Fundaţia Arte Vizuale), în regia lui Gabor Xantus (246.128 de lei), şi "Peţitorul/ Matchmaker" (o coproducţie Sub-Cult-Ura), regia Nebojsa Slijepcevic, pe un scenariu semnat de Florin Iepan (116.660 de lei).

Secţiunea lungmetraj şi scurtmetraj animaţie a avut câştigătoare proiectele: "Trenul" (Imagina), de Tatiana Apahidean (390.448 de lei), "Cosmos dus-întors" (N-Graphix), de Matei Branea - 325.420 de lei, "Skugos" (Mobra Film), de Iulia Rugină - 202.010 lei şi "Desprinderi" (N-Graphix), de Mădălina Sauca - 82.122 de lei.

Pe de altă parte, la categoria dezvoltare lungmetraj ficţiune şi documentar au primit finanţări proiectele: "Again and again" (Temple Film), pe un scenariu de Lucian Trif şi Tudor Voican, regizorul nefiind încă stabilit, "Apropierea" (Libra Film), în regia lui Tudor Giurgiu, şi "Profesoara de franceză" (Strada Film), în regia lui Radu Dragomir. Fiecare dintre aceste proiecte a primit câte 30.224 de lei.

Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat, pe 21 decembrie 2010, că va organiza un nou concurs de proiecte, cu un buget de 10 milioane de lei. În mod concret, o sumă de 5,5 milioane de lei a fost alocată pentru proiectele de lungmetraj ficţiune, în timp ce secţiunea debut a primit 1,7 milioane de lei. Secţiunile animaţie şi documentar au primit câte 1 milion de lei, în timp ce proiectelor de scurtmetraj le-a revenit o sumă totală de 700.000 de lei.

Valoarea maximă a creditului direct pe care l-a putut obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la această sesiune de selecţie a fost de 15% (1.500.000 lei) din creditul direct alocat pentru producţie.

Comisia de selecţie a proiectelor cinematografice pentru secţiunea filme de ficţiune de lung şi scurtmetraj, producţie şi dezvoltare de proiecte a fost compusă din: Irina Margareta Nistor - critic, Constantin Chelba - cineast, Florin Mihăilescu - director de imagine, profesor universitar, Copel Moscu - regizor, profesor universitar şi Mihai Orăsanu - producător, profesor universitar.

Comisia pentru film documentar, producţie şi dezvoltare de proiecte a fost formată din Manuela Cernat - critic, profesor universitar, Sorin Botoşeneanu - director de imagine, profesor universitar
şi Andrei Ujică - regizor, iar comisia de animaţie a fost formată din Viorica Bucur - critic, profesor universitar, Constantin Păun - regizor şi Radu Igosag - regizor, profesor universitar.

În anul 2010, CNC a mai organizat o sesiune de finanţare a proiectelor cinematografice. Suma totală alocată atunci a fost de 9,8 milioane de lei. Rezultatele primului concurs de proiecte din 2010 au fost anunţate în luna august a aceluiaşi an, cea mai mare finanţare (1.635.000 de lei) fiind obţinută de proiectul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, înscris la categoria ficţiune lungmetraj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici