Proiectul "Odessa" de Florin Iepan şi "Videocracy" de Erik Gandini, prezentate la One World 2011

Cel mai nou proiect al lui Florin Iepan, "Odessa", dar şi controversatul film "Videocracy", de Erik Gandini, vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Film One World ce se va desfăşura la Bucureşti, între 16 şi 21 martie, au anunţat, luni, organizatorii.

154 afișări
Imaginea articolului Proiectul "Odessa" de Florin Iepan şi "Videocracy" de Erik Gandini, prezentate la One World 2011

Proiectul "Odessa" de Florin Iepan şi "Videocracy" de Erik Gandini, prezentate la One World 2011 (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Directorul festivalului, regizorul Alexandru Solomon, a declarat că, anul acesta, personalităţilor care patronează evenimentul, precum fostul preşedinte al Cehiei Vaclav Havel, li s-a alăturat şi fostul disident anticomunist Radu Filipescu.

Solomon a declarat că, pe 21 martie, va avea loc la Muzeul Ţăranului Român o dezbatere despre condiţia cinematografiei române, precedată de proiecţia filmului sârbesc "Center for Washing Films". Tot în cadrul aceluiaşi eveniment va fi prezentat proiectul "Odessa".

Multe din filmele ce vor fi proiectate în perioada 16 - 21 martie la Bucureşti au primit până în prezent numeroase distincţii la festivaluri internaţionale de profil, cum ar fi Sundance Film Festival (SUA), Silverdocs Film Festival (SUA), CPH DOX (Danemarca), Doc Lisboa Film Festival (Portugalia), International Film Festival Boston (SUA) şi One World International (Republica Cehă).

Printre filmele cu cele mai multe premii din selecţia oficială One World Romania 2011 se află "Duşmanii poporului/ Enemies of the People", "El Sicario - Camera 164/ El Sicario - Room 164" şi "Perestroika mea/ My Perestroika".

"Enemies of the People", filmul regizat de Rob Lemkin şi Thet Sambath, este de fapt o investigaţie asupra crimelor khmerilor roşii, care au omorât aproape 2 milioane de cetăţeni cambodgieni în anii '70. Thet Sambath, a cărei familie a fost omorâtă de soldaţii lui Pol Pot, obţine, în premieră, mărturii uluitoare de la criminali din teren, de pe câmpiile morţii şi chiar de la mâna dreaptă a lui Pol Pot, Nuon Chea, convins încă de necesitatea eliminării "duşmanilor poporului", care altfel ar fi distrus revoluţia. În 2010, "Enemies of the People" a obţinut premiul special al juriului pentru documentar internaţional la Festivalul Sundance, marele premiu al juriului "Anne Dellinger" la Festivalul de Film Documentar Full Frame şi marele premiu al juriului la festivalul internaţional de film documentar One World Praga.

În documentarul lui Gianfranco Rosi "El Sicario - Room 164", un expert în răpiri şi tortură, ucigaş plătit de mafia drogurilor din Mexic şi fost şef al poliţiei din Chihuahua, îşi spune povestea
ultimilor 20 de ani, într-o cameră de motel, undeva la graniţa Statelor Unite cu Mexic. Cu chipul permanent acoperit şi înarmat cu un carnet în care note şi schiţe dublează confesiunea, asasinul
fugar, pe a cărui viaţă s-a pus preţul de 250.000 de dolari, reuşeşte cu un monolog să susţină remarcabil acest documentar cu accente de thriller. "El Sicario - Room 164" a fost inclus în selecţiile
festivalurilor de film de la Bratislava, Veneţia, Viena şi Rotterdam. Totodată, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia a obţinut premiul Orizzonti pentru cel mai bun film.

Producţia americană "My Perestroika", în regia lui Robin Hessman, prezintă cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici. Aceştia îşi spun poveştile fericite ale copilăriei ocrotite de partidul comunist, trec prin anii de transformări politice de la perestroika la destrămarea Uniunii Sovietice şi urmăresc traseul personal complicat şi imprevizibil în 20 de ani de capitalism rus. Peliculei i-a fost acordat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film Documentar Full Frame, premiul special al juriului la Festivalul Silverdocs şi distincţia pentru cel mai
bun film documentar la Festivalul de Film de la Milwaukee.

De asemenea, la One World Romania 2011 publicul va mai putea viziona câştigătorul premiului pentru cea mai bună imagine într-un documentar de la Festivalul Sundance 2010 - "The Oath", în regia Laurei Poitras, şi "October Country" (regia: Michael Palmieri, Donal Mosher), care a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut la Doc Lisboa 2009 şi marele premiu al juriului la Festivalul de Film Silverdocs 2009.

Filmele sunt împărţite în şase secţiuni tematice şi vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului - Eforie, Union, Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului.

Cele şase secţiuni sunt: "Ce ai face pentru bani?", "Oraşe în criză", "Violenţa ca acasă", "Intoleranţa noastră cea de toate zilele", "Eroi fără glorie", "Cum se (re)scrie istoria".

Toate filmele sunt prezentate pe site-ul evenimentului, www.oneworld.ro.

În 2011, motto-ul festivalului este "O lume minunată?!", iar imaginea ediţiei de anul acesta este una foarte puternică şi este construită în jurul motto-ului. Registrul vizual descrie o lume imperfectă şi dezgustătoare, dar închisă totuşi ermetic într-un bol de sticlă. Coloana sonoră a spotului de promovare a festivalului este reprezentată de un fragment al melodiei "O lume minunată", a lui Mihai Constantinescu.

În mod obişnuit deja, se vor organiza, după fiecare proiecţie, discuţii libere cu publicul. Acestea vor fi moderate de regizori, producători, protagonişti ai filmelor sau specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai unor ONG-uri. De asemenea, pe toată perioada festivalului vor avea loc evenimente conexe: workshop-uri şi o serie de dezbateri, realizate în colaborare cu Active Watch -
Agenţia de Monitorizare a Presei.

Festivalul de film documentar One World a început în 1999, la Praga, şi s-a extins ulterior în multe oraşe din întreaga lume. În ultimii patru ani, One World Romania a crescut, aducând la fiecare ediţie un program original. Anul acesta, festivalul este organizat de Asociaţia One World Romania, în colaborare cu Centrul Ceh.

La fel ca la primele trei ediţii, în 2011, festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe Václav Havel. Festivalul este sprijinit de preşedintele Grupului pentru Dialog Social, Radu Filipescu, ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici