Proprietarii de site-uri care folosesc muzică ar putea plăti câte 2.000 lei/lună, drepturi de autor

Proprietarii site-urilor sau blogurilor, care utilizează muzică pe internet şi intenţionează să promoveze produse sau servicii, ar putea plăti câte 2.000 lei pe lună, drepturi de autor, UCMR-ADA, potrivit unui proiect de Metodologie privind comunicarea publică a operelor muzicale prin internet.

188 afișări
Imaginea articolului Proprietarii de site-uri care folosesc muzică ar putea plăti câte 2.000 lei/lună, drepturi de autor

Proprietarii de site-uri care folosesc muzică ar putea plăti câte 2.000 lei/lună, drepturi de autor (Imagine: Mediafax Foto)

În acest sens, ARONSA - Asociaţia Furnizorilor de Conţinut din industria de Telecomunicaţii a lansat un avertisment adresat tuturor proprietarilor de site-uri şi bloguri care utilizează muzică pe internet.

Demersul asociaţiei se referă la negocierile pentru stabilirea metodologiilor privind comunicarea publică a operelor muzicale prin Internet, aflate în dezbatere în cadrul comisiilor de negociere la ORDA - Oficiul Român pentru Drepturi de Autor.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că "intrarea în vigoare a acestora la datele propuse, de 29 octombrie şi 14 noiembrie, ar însemna schimbarea viitorului utilizării conţinutului muzical în online-ul autohton".

Potrivit noilor metodologii aflate în negociere, proprietarii de site-uri sau bloguri comerciale (care au reclamă) ar putea plăti, lunar, sume de până la 2.000 de lei pentru folosirea de muzică.

Sumele de bani ar trebui plătite către organismul de gestiune colectivă UCMR-ADA (Uniunea compozitorilor şi muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor).

"Efectele noilor metodologii care ar putea sa intre in vigoare de luna viitoare vor fi devastatoare asupra majorităţii site-urilor sau blogurilor care utilizează muzica", susţin reprezentanţii ARONSA.

"Spre exemplificare, daca în acest moment utilizarea pe internet a operei muzicale cu titlu gratuit (ascultare fără perceperea vreunui cost) era «taxată» cu 300 RON pe an, prin noile Metodologii se urmăreşte o majorare în medie de 15 ori pentru muzica de fundal şi 120 de ori pentru melodiile/clipurile postate pe site/blog cu link preluat dintr-un site UGC; acestea reprezentând doar remuneraţiile solicitate pentru drepturi de autor, urmând să avem de plătit suplimentar şi remuneraţiile pentru drepturile conexe (producătorii de fonograme şi artiştii interpreţi)", spune ARONSA.

Pe de altă parte, pentru un site sau blog nou lansat care doreşte să utilizeze muzica pe internet şi care intenţionează să promoveze orice fel de produse sau servicii comerciale sau profesionale, fie să afişeze bannere, proprietarul lui va trebui să plătească 1.000 lei pe lună cu titlu de «remuneraţie drept de autor», se spune în avertismentul public lansat de Asociaţie.

În plus, dacă o melodie prezentată pe un site comercial este accesată de peste 5 milioane de ori, proprietarul site-ului respectiv trebuie să plătească UCMR-ADA o sumă care poate ajunge până la 2.000 de lei.

Pe de altă parte, avocatul UCMR-ADA, Alexandru Roată, spune că nivelul remuneraţiilor trebuie să fie în conformitate cu nivelul plătit pentru utilizarea de opere muzicale în Uniunea Europeană.

"Metodologia este în concordanţă cu practicile europene. Ne obligă legea să avem un nivel al remuneraţiilor similar cu cel practicat la nivelul Uniunii Europene", a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Roată.

Pe de altă parte, proprietarii de site-uri şi bloguri comerciale trebuie să plătească alte remuneraţii pentru drepturi conexe CREDIDAM şi UPFR.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici