PSD şi PNL părăsesc plenul reunit în care se votează conducerile SRR şi SRTV

Parlamentarii PSD şi PNL au părăsit, marţi, şedinţa plenului reunit după ce deputaţii şi senatorii din arcul guvernamental a decis ca votul pentru preşedinţia SRR să fie separat de cel pentru şefia SRTV.

23 afișări
Imaginea articolului PSD şi PNL părăsesc plenul reunit în care se votează conducerile SRR şi SRTV

PSD şi PNL părăsesc plenul reunit în care se votează conducerile SRR şi SRTV (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Primii care au părăsit sala de plen au fost cei de la PSD.

Apoi, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, de la tribuna Parlamentului că liberalii contestă atitudinea puterii şi protestează părăsind sala şi neparticipând la un vot viciat şi antidemocratic.

Parlamentarii au reluat, marţi, şedinţa de plen, după o scurtă pauză de consultări, plenul adoptând propunerea liderului deputaţilor PDL Mircea Toader ca votul pentru preşedinţii Consiliilor de Administraţie SRR şi SRTV să fie dat separat.

Reprezentanţii PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, s-au certat, marţi, în plen, pe tema supunerii la vot a candidaţilor pentru posturile de preşedinţi ai TVR şi SRR.

Anastase a propus ca parlamentarii să voteze mai întâi candidatul pentru preşedinţia SRR, iar, apoi, candidatul pentru şefia TVR.

Acest lucru a stâtnit nemulţumirea reprezentanţilor PSD, Lia Olguţa Vasilescu şi Adrian Năstase solicitând ca votul să se dea simultan, la fel ca în cazul alegerii membrilor CA ale TVR şi SRR.

Senatorul PSD Titus Corlătean a calificat gestul preşedintelui Camerei drept o "golănie", iar deputatul PNL Relu Fenechiu le-a spus parlamentarilor de la UDMR că vor fi păcăliţi şi de această dată de PDL.

"Vreau să le spun colegilor de la UDMR că au fost tromboniţi astfel: haideţi votăm la preşedintele pentru SRR să cadă. Vă vor păcăli aşa cum v-au păcălit şi dimineaţă", a spus Fenechiu.

Adrian Năstase a avut un schimb de replici cu Anastase, liderul PSD acuzând-o democrat-liberală că minte, iar aceasta cerându-i deputatului PSD să-şi controleze limbajul. "Tot ceea ce se întâmplă aici este o mascaradă, această procedură nu respectă nimic, este o procedură mizerabilă", a spus Năstase, anunţând că parlamentarii PSD se vor retrage din plenul reunit şi nu vor vota.

PDL dorea ca senatorii şi deputaţii să se pronunţe, prin vot, asupra propunerii membrilor CA ai SRR privind funcţia de preşedinte-director general, şi abia după aflarea rezultatului să dea un nou vot, asupra propunerii membrilor CA ai SRTV privind funcţia de preşedinte-director general.

După o pauză de consultări de 5 minute, Anastase a supus la vot propunerea ca votul asupra candidaţilor să fie succesiv şi s-au înregistrat 254 voturi pentru şi niciunul împotrivă. Propunerea PDL a avut câştig de cauză la votul din plen, astfel că directorul SRTv va fi votat abia după ce se va afla rezultatul votului pentru directorul SRR.

Comisiile de cultură l-au avizat favorabil pe candidatul pentru preşedinţia TVR Alexandru Lăzescu şi au dat un aviz negativ pentru candidatul pentru SRR Ovidiu Miculescu, susţinut de PSD.

Plenul reunit al Parlamentului a luat, marţi după-amiază, o nouă pauză de consultări, după ce PSD şi PNL au cerut ca votul asupra directorilor SRTV şi SRR să se desfăşoare în paralel, ca la nominalizările pentru Consiliile de Administraţie, şi nu separat, cum a propus PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici