Publisherii de presă cer o protecţie mai bună în mediul online

Publisherii de presă au propus Comisiei Europene să valideze noi măsuri referitoare la protecţia dreptului de autor, argumentele lor fiind cuprinse într-o petiţie intitulată "Declaraţia de la Hamburg", informează Out-Law.com.

24 afișări
Imaginea articolului Publisherii de presă cer o protecţie mai bună în mediul online

Publisherii de presă cer o protecţie mai bună în mediul online (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupurile EPC European Publishers' Council şi WAN World Association of Newspapers s-au reunit, în luna iunie, pentru a semna petiţia de la Hamburg, pe care au înaintat-o comisarului european pentru societate informaţională şi mass-media, Viviane Reding.

În declaraţie se spune că industria de publishing este în pericol din cauza distribuţiei fără control în mediul digital a produselor ei şi sunt propuse câteva soluţii pe care Comisia Europeană le-ar putea reglementa.

"Numeroşi agregatori de conţinut folosesc munca altor autori, publisheri şi radiodifuzori fără să plătească. Pe termen lung, acest fapt va ameninţa producţia de conţinut de bună calitate şi chiar existenţa jurnalismului independent", se spune în declaraţia publisherilor.

Problemele generate de nerespectarea proprietăţii intelectuale în mediul online au crescut în ultimii ani.

La începutul acestui an, agenţia de ştiri Associated Press a anunţat că va acţiona în instanţă orice companie care va republica unul dintre produsele sale editoriale fără a cere permisiunea şi fără a ceda agenţiei o parte din venituri.

EPC şi WAN propun în declaraţia înaintată Comisiei Europene şi un sistem prin care publisherii şi agregatorii pot comunica termenii dreptului de autor şi condiţiile.

Sistemul se intitulează ACAP sau Automated Content Access Protocol şi este conceput ca o alternativă la semnalele simple care spun motoarelor de căutare dacă pot să scaneze un site sau nu.

"Pierderile suferite de publisheri vor dezavantaja în primul rând consumatorii, în condiţiile în care motoarele de căutare şi alţi agregatori fac profituri uriaşe prin nerespectarea dreptului de proprietate intelectuală", a declarat Gavin O'Reilly, preşedinte WAN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici