REPORTAJ: Festivalul Enescu a început să "împrăştie" magia muzicii clasice în Bucureşti

Festivalul "George Enescu" a debutat duminică şi, timp de 22 de zile, îi va încânta pe cei care apreciază muzica clasică cu lucrări ale marelui compozitor român, interpretate de orchestre recunoscute la nivel internaţional, întărind astfel locul României pe harta culturală mondială.

1355 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Festivalul Enescu a început să "împrăştie" magia muzicii clasice în Bucureşti

REPORTAJ: Festivalul Enescu a început să "împrăştie" magia muzicii clasice în Bucureşti

Duminică seară, Sala Palatului din Bucureşti a fost neîncăpătoare pentru toţi cei care şi-au dorit să ia parte la "magia enesciană", în deschiderea Festivalului Internaţional "George Enescu".

Deşi orchestra a fost nevoită să aştepte preţ de câteva minute pentru ca şi spectatorii întârziaţi să-şi găsească locurile în sală, manifestarea muzicală a început fără probleme.

În deschiderea evenimentului, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a susţinut un discurs, în care a menţionat, printre altele, că muzica lui George Enescu "continuă să-i facă să vibreze pe toţi cei care o interpretează sau o ascultă".

"Festivalul este expresia datoriei noastre faţă de moştenirea pe care a lăsat-o, dar şi faţă de slujitorii de azi şi dintotdeauna ai muzicii. Este o operă comună care a rezistat vremurilor, devenind un reper în lumea manifestărilor muzicale. Festivalul «George Enescu» s-a născut în vremuri potrivnice, a crescut, trecând peste multe greutăţi şi adversităţi, şi, ajuns la maturitate, va continua să existe. Tăria şi importanţa lui vin tocmai din această continuitate. Este angajamentul şi obligaţia noastră faţă de Enescu şi faţă de România, pentru că festivalul face parte acum din identitatea noastră ca naţiune. În timp, festivalul a crescut în calitate şi vizibilitate, s-a profesionalizat şi s-a plimbat prin lumea muzicală", a spus Ionuţ Vulpescu.

De asemenea, acesta i-a mulţumit lui Ioan Holender, directorul artistic al festivalului - pentru ultima dată, la ediţia din acest an -, pentru contribuţia sa la creşterea prestigiului evenimentului.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" s-a deschis cu "Rapsodia Română Nr. 1", de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai valoroşi tineri muzicieni din România, sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi, renumit în întreaga lume pentru repertoriul transcultural. Momentul a fost unul extrem de apreciat de publicul prezent la eveniment, care nu a ezitat să aplaude reprezentaţia tinerilor artişti.

În continuare, pe scenă a urcat violonista Sarah Chang - despre care The New York Times a scris că "talentul ei este la un nivel atât de înalt, încât nu ne rămâne decât să îl venerăm" -, pentru a interpreta "Concertul pentru vioară" de Jean Sibelius, chiar în anul în care se sărbătoresc 150 de ani de la naşterea compozitorului finlandez.

După o scurtă pauză, festivalul muzicii a continuat cu celebra "Carmina Burana", de Carl Orff, avându-l în distribuţie pe unul dintre cel mai bine cotaţi contratenori ai momentului, Max Emanuel Cenčić.

Finalul evenimentului a fost unul încununat cu aplauze şi, deşi se pare că spectatorii din România nu au încă răbdarea necesară de a aştepta ca artiştii să părăsească scena, înainte ca ei să iasă din sală, astfel de momente nu umbresc bucuria celor care, timp de câteva ore, oferă publicului muzică de excepţie.

Dirijorul Kristjan Järvi i-a aplaudat, la rândul său, pe artiştii de pe scenă şi chiar a scris pe platforma socială Twitter că a fost "o seară minunată".

La deschiderea Festivalului Internaţional "George Enescu" au participat atât politicieni, cât şi personalităţi ale vieţii culturale şi ale mediului de afaceri. Printre cei prezenţi s-au numărat preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, fostul preşedinte al României Ion Iliescu, fostul premier al României Adrian Năstase, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, George Ivaşcu, regizoarea Alice Barb.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" are loc între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Astfel, publicul va putea urmări reprezentaţiile unora dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial în acest moment: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena şi London Symphony Orchestra, aceasta urmând să concerteze sub bagheta cunoscutului dirijor român Ion Marin şi cu participarea fraţilor Renaud Capuçon (vioară) şi Gautier Capuçon (violoncel).

Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români vor fi prezenţi la Festivalului "George Enescu" 2015, considerat a fi cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România şi cel mai puternic promotor al creaţiei şi valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu. Vor avea loc peste 70 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber.

O premieră absolută este prezenţa în Festivalul Enescu şi în România, după 15 ani de discuţii, a Orchestrei Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului joi, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle De asemenea,o altă orchestră americană de prestigiu vine în premieră în festival - San Francisco Symphony.

Celebra violonistă Anne-Sophie Mutter va concerta, de asemenea, în premieră în festival. Revin, totodată, Israel Philharmonic Orchestra, care îl va avea la pupitru pe dirijorul Zubin Mehta, şi pianiştii Murray Perahia, Fazil Say, Elisabeth Leonskaja, Christian Zacharias, Yuja Wang şi Maria-João Pires.

Ediţia din 2015 a evenimentului îi include şi pe unii dintre cei mai importanţi artişti români ai momentului. Astfel, Corul şi orchestra Filarmonicii "George Enescu" prezintă în premieră opera în concert "Wozzeck", de Alban Berg, Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio interpretează "Simfonia Nr. 8" de Gustav Mahler, iar dirijorul Tiberiu Soare va dirija un concert de muzică contemporană românească.

Printre cele 22 de lucrări ale compozitorului George Enescu care vor fi interpretate se numără: "Simfonia a III-a", în viziunea dirijorului Vasily Petrenko, cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, pe 18 septembrie, la Sala Palatului; "Balada pentru vioară şi orchestră" (1895), cu violonistul David Garrett, celebru pentru că a depăşit recordul mondial la vioară - 13 note pe secundă; Şapte lieduri pe versuri de Clement Marot, în interpretarea sopranei Valentina Naforniţă; "Voix de la Nature", interpretată de San Francisco Symphony.

De asemenea, în ediţia din 2015, evenimentele tematice din Bucureştiul Creativ pornesc de la compoziţia "Impresii din copilărie", de George Enescu. Au fost încurajate abordările interactive, în care publicul este implicat activ în procesul de descoperire a lui George Enescu şi a muzicii sale prin orice mijloace creative, fiind în acelaşi timp binevenite şi acele proiecte în care publicul este spectator la această descoperire. Pe lângă aceste evenimente tematice, organizate în urma unui apel de proiecte, pe aceeaşi hartă a Bucureştiului transformat de magia Festivalului Enescu intră şi o serie de evenimente care au loc în pieţe, inclusiv Piaţa Festivalului, în galerii de artă, precum şi în alte săli de spectacole.

Piaţa Festivalului, cu acces liber la concerte, are loc între 10 şi 20 septembrie, iar programul complet se găseşte pe http://festivalenescu.ro/series/festival-2015/piata-festivalului/.

Totodată, transmisii ale concertelor din weekend, în aer liber, precum şi expoziţii cu istoria Festivalului Enescu şi viaţa lui George Enescu transformă Bulevardul Unirii în "Bulevardul Artelor".

În premieră în Bucureştiul Creativ, publicul se va bucura de Turul Enescu, pietonal şi cu bicicleta, aflând detalii despre viaţa şi opera compozitorului român. Pe traseu se află Academia Română, Palatul Regal, Ateneul Român şi Muzeul "George Enescu".

Mai mult decât atât, coregraful Gigi Căciuleanu sărbătoreşte 50 de ani de carieră pe scena Teatrului Mic, iar, la Teatrul Odeon, este prezentat spectacolul pentru copii "Copilăria lui Enescu".

Numeroase lucrări de artă şi instalaţii inspirate de muzica lui George Enescu vor putea fi admirate în spaţiile verzi de la Ateneu, Sala Palatului, dar şi în alte puncte centrale ale Capitalei, iar Muzeul "George Enescu" prezintă mai multe expoziţii şi evenimente cu informaţii inedite despre marele compozitor.

Programul complet al Bucureştiului Creativ este disponibil pe http://festivalenescu.ro/bucuresticreativ/.

Cei care nu pot merge la concertele din sălile de spectacole le pot urmări live, gratuit, pe site-ul festivalului: www.festivalenescu.ro. Mai mult decât atât, în cadrul unui parteneriat cu Grand Digiplex Băneasa, concertele Festivalului Enescu sunt transmise live în mai multe cinematografe din ţară: Timişoara, Cluj, Constanţa, Piteşti şi Braşov.

În plus, timp de trei săptămâni, cel mai important eveniment cultural al anului va fi prezent zilnic, în direct şi înregistrat, în programele TVR şi online, pe tvrplus.ro şi enescu.tvr.ro. Publicul va putea urmări 51 de concerte (dintre cele 55 ale festivalului), peste 3.000 de minute de spectacol fiind difuzate exclusiv online pe site-ul dedicat enescu.tvr.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici