Revoluţie online în Iran - VIDEO

Autorităţile iraniene au blocat accesul la Yahoo Messenger, singurul canal de comunicare rămas funcţional după blocarea reţelelor de telefonie şi a principalelor posturi TV prin satelit, precum şi site-urile care îl susţineau pe candidatul reformist Mir Hussein Mousavi, informează The Guardian.

26 afișări
Imaginea articolului Revoluţie online în Iran - VIDEO

Iranul este scena unor manifestaţii zilnice care au degenerat în violenţe după anunţul realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciul de mesagerie instant al Yahoo a fost blocat miercuri, 17 iunie, în contextul în care autorităţile iraniene şi-au intensificat eforturile de a bruia toate canalele de comunicare, după controversatele alegeri prezidenţiale din 12 iunie.

Oficialii postului BBC au anunţat, miercuri, că Iranul a extins bruiajul electronic de la sol vizând semnalul postului britanic, în timp ce armata iraniană a ordonat tuturor platformelor online - site-uri şi bloguri - să excludă orice material care ar putea genera tensiuni postelectorale.

De asemenea, site-urile BBC au fost blocate de filtre deşi, potrivit reprezentanţilor radiodifuzorului, au fost găsite metode pentru deblocarea lor manuală, făcând posibilă accesarea lor de internauţii iranieni, care au trimis în medie cinci videoclipuri pe minut cu imagini din timpul protestelor.

Site-urile, blogurile şi reţelele de socializare Facebook şi Twitter au reprezentat canale vitale de transmitere a informaţiilor pentru cei care contestă rezultatele scrutinului în urma căruia Mahmoud Ahmadinejad a fost reales în funcţia de preşedinte al ţării.

Yahoo Messenger a devenit un canal de informare din ce în ce mai important începând de vineri, când Guvernul de la Teheran a închis numeroase site-uri şi ziare şi a limitat sau suspendat folosirea SMS-urilor pe telefoanele mobile.

"Yahoo Messenger a fost unul dintre cele mai importante canale de diseminare a informaţiei după cenzurarea Facebook şi Twitter", a spus un student iranian.

"Ne aflăm în topul primelor 10 ţări la nivel mondial cu cea mai activă comunitate de bloggeri, din cauza nivelului ridicat de cenzură şi acum autorităţile blochează internetul", a declarat un blogger din Iran.

Gardienii Revoluţiei avertizează presa online cu sancţiuni judiciare

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, au avertizat presa electronică de la Teheran că riscă sancţiuni judiciare dacă publică informaţii care încurajează protestele violente.

Cei care promovează protestele şi ameninţă oamenii prin Internet trebuie să ştie că se expun acţiunilor legale. Cerem retragerea acestor materiale", informează Gardienii Revoluţiei.

O structură creată în 1979 pentru a apăra Iranul de ameninţările interne şi externe, Gardienii Revoluţiei susţin că site-urile de acest fel sunt finanţate de companii canadiene şi americane susţinute de serviciile de informaţii americane şi britanice.

Iranul este scena unor manifestaţii zilnice care au degenerat în violenţe după anunţul realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici