Robert Redford vrea ca Festivalul de Film de la Sundance să rămână "un eveniment modest"

Actorul Robert Redford a declarat, joi, în deschiderea Festivalului de Film de la Sundance (20-30 ianuarie), că îşi doreşte ca manifestarea să îşi păstreze spiritul "modest".

47 afișări
Imaginea articolului Robert Redford vrea ca Festivalul de Film de la Sundance să rămână "un eveniment modest"

Robert Redford vrea ca Festivalul de Film de la Sundance să rămână "un eveniment modest" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este fundamental să păstrăm spiritul modestiei în ceea ce priveşte acest festival. Acesta poate deveni mai mare, poate avea mai mult succes, dar trebuie să îşi păstreze acest spirit al modestiei", a declarat legendarul actor, care a fondat festivalul în urmă cu peste 25 de ani.

Robert Redford a amintit momentele importante ale festivalului, prin care a încercat să creeze "un gen de comunitate" pentru iubitorii cinematografiei independente.

"Ideea a fost foarte simplă, să facem totul pentru a oferi noi oportunităţi artiştilor. Acesta a fost şi este angajamentul nostru", a declarat el.

Redford a refuzat şi orice sugestie că festivalul ar avea o orientare comercială - potrivit unor critici care spun că Festivalul de la Sundance a devenit terenul de vânătoare favorit al marilor studiouri de film, ce caută noi chipuri sau subiecte. "Realizăm acest festival la fel cum am făcut şi acum 20 de ani. Nimic nu s-a schimbat în maniera de programare", a spus el.

"Nu proiectăm niciodată un film din motive comerciale, ci pentru a descoperi idei noi şi un limbaj cinematografic independent. Meseria noastră este să propunem, nu să decidem, acest ultim aspect aparţine publicului", a declarat marele actor. "Îmi plac toate filmele de anul acesta. Câteva vor fi urâte de public, altele vor fi adorate. Este regula jocului", a spus el.

"Când am înfiinţat festivalul, toată lumea îmi spunea: «Ideea ta nu va funcţiona pentru că nu este comercială. Nu ai cum să promovezi filmele astea»", şi-a amintit el. "Am încercat să le explic că nu ăsta era scopul. Scopul nostru era doar să arătăm ce există pe piaţă, să creăm o platformă care să îi ajute pe cei din film să afle ce este nou în domeniu ", a declarat actorul. Acesta a reacţionat şi faţă de criticile la adresa anumitor filme din selecţie. Anul trecut, un documentar despre campaniile împotriva căsătoriilor gay finanţate de mormonii din Utah, cunoscuţi pentru forţa lor financiară, a stârnit critici dure.

Anul acesta, reprezentanţi ai bisericii fundamentaliste din Westboro au promis că vor manifesta faţă de proiecţia filmului "Red state", de Kevin Smith - o dramă horror al cărei personaj principal, un psihopat, este inspirat din personalitatea fondatorului bisericii, Fred Phelps.

Prudent, Redford s-a limitat la a spune că "festivalul încearcă să treacă peste disensiunile politice".

Scurtmetrajul "Stopover", de Ioana Uricaru, cu Monica Bârlădeanu în distribuţie, a fost inclus în competiţia internaţională a Festivalului Internaţional de Film de la Sundance.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului de Film Sundance a debutat joi, în oraşul Park City din statul american Utah, şi celebrează, prin proiecţia celor aproape 120 de filme incluse în programul oficial, vitalitatea cineaştilor independenţi care concurează cu succes marile studiouri de la Hollywood.

Festivalul Sundance, devenit de-a lungul anilor o veritabilă "Mecca" a cinematografiei independente din Statele Unite ale Americii, a fost înfiinţat de actorul Robert Redford cu scopul de a contracara dominaţia şi puterea comercială a marilor studiouri hollywoodiene.

Festivalul prezintă în acest an 118 lungmetraje, dintre care 40 sunt filme de debut - 26 dintre ele vor rula în competiţia oficială - şi 95 de premiere mondiale, provenind din 29 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici