Roboţii pot picta şi recrea picturi din perioada Renaşterii

Inteligenţa Artificială este deja capabilă să imite creativitatea umană, transmite Guardian, indiferent dacă este vorba de picturi vechi de 500 ani.

203 afișări
Imaginea articolului Roboţii pot picta şi recrea picturi din perioada Renaşterii

Hepta

Anul 2022 a fost un progres pentru generatoarele de imagini bazate pe inteligenţă artificială, care excelează la aspecte precum calitatea, viteza şi accesibilitatea.

Programele sunt „antrenate” pe milioane de date de imagine şi text extrase din conţinutul disponibil public pe mediul online.

Poţi transforma mesaje text scurte, cum ar fi „Ronald McDonald efectuează o operaţie pe cord deschis" sau "Van Gogh îl pictează pe Rishi Sunak călare pe un unicorn" în imagini unice 

Oricine poate produce acum imagini profesionale, adaptate dorinţelor sale, fără a avea ei înşişi vreo pregătire în artă sau design.  

Generatoarele de imagini reprezintă totuşi o altă ameninţare la adresa mijloacelor de trai ale artiştilor.

La începutul 2023, ilustratorul de artă Greg Rutkowski a aflat că numele său este unul dintre cele mai populare indicaţii de pe platforma AI Stable Diffusion, mai popular decât Picasso sau Leonardo. „Singurul lucru care ar putea măcar să nu mai alimenteze algoritmul este să nu mai postezi munca ta pe internet, ceea ce este imposibil în industria noastră”, spune Rutkowski.

Recursul legal pentru artiştii care consideră că aceste instrumente le încalcă drepturile de autor este neclar . 

În UE, avocaţii contestă legalitatea utilizării imaginilor protejate prin drepturi de autor pentru antrenarea modelelor de inteligenţă artificială, dar, întrucât Regatul Unit doreşte să devină lider în industrie, a propus deja un proiect de lege care să permită instruirea AI-ului în scopuri comerciale.

Unii utilizatori constată că Lensa creează avatare feminine excesiv de sexualizate,  exagerează fenotipurile rasiale în rezultatele sale şi întâmpină dificultăţi în citirea caracteristicilor de rasă mixtă, a scris pentru Guardian Naomi Rea, editor de piaţă europeană la Artnet News, un canal de ştiri online din industria artei 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici