România, între primele zece ţări din care provin mesajele spam

România a intrat, în prima jumătate a anului, între primele zece ţări din care provin mesajele electronice de tip spam, cu o cotă de 3% din total, depăşind Spania, Italia, Germania şi Ucraina, se arată într-un raport al Kaspersky Lab, producător rus de soluţii de securitate informatică.

48 afișări
Imaginea articolului România, între primele zece ţări din care provin mesajele spam

România, între primele zece ţări din care provin mesajele spam (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rusia şi Statele Unite ale Americii au rămas principalele ţări unde au fost generate mesaje spam, cu 11%, respectiv 10%, fiind urmate de Brazilia, cu o cotă de 8%. Recent, a fost înregistrată o creştere a spam-ului provenit din India, 7%, Polonia, 4%, Thailanda 3% şi România, care au depăşit Spania, Italia, Germania şi Ucraina, ieşite din topul primelor zece ţări.

"Ţările cu interes foarte mare pentru infractorii cibernetici încep să fie localizate în Est, şi mai puţin în Vest. Asia, America Latină, precum şi regiuni din Europa de Est, excluzând Rusia, devin din ce în ce mai interesante pentru spammeri, deoarece utilizatorii de aici nu au sistemele foarte bine protejate împotriva ameninţărilor informatice. Este, în primul rând, un aspect care ţine de gradul de piraterie din ţările respective, şi apoi de educaţie: un sistem de operare piratat nu va fi niciodată sigur, atât timp cât nu poate fi actualizat cu ultimele update-uri", a declarat, într-un comunicat, Costin Raiu, chief security expert la Kaspersky Lab.

În medie, 85,5% din traficul pe e-mail în primele şase luni ale anului a fost reprezentat, la nivel mondial, de spam-uri, iar 0,3% din totalul mesajelor conţineau ataşamente infectate cu programe periculoase, conform raportului.

"Criza financiară a determinat o schimbare în comportamentul de consum al oamenilor, diferite produse şi servicii fiind înlocuite sau, pur şi simplu, refuzate. În acest sens, spammer-ii şi-au reorientat mesajele, pentru a se potrivi cu cerinţele consumatorilor. De exemplu, medicamentele, suplimentele alimentare şi jocurile PC au rămas în topul preferinţelor, determinându-i pe cei care lansează mesaje nedorite să acorde o atenţie mai mare acestor nevoi", a adăugat Raiu.

Contextul economic actual a influenţat mesajele spam pentru serviciile de publicitate online, care acum reprezintă 16,6% din totalul de spam, dar şi mesajele care promovează diverse produse şi servicii, acestea din urmă înregistrând o cotă de 35%, cu 10 puncte procentuale mai mică decât anul trecut.

În prima jumătate a anului, domeniile cele mai populare pentru spam au fost serviciile şi produsele din sănătate, cu 22,1%, serviciile de e-advertising, 16,6%, materiale destinate adulţilor, 11%, educaţia, 10,4% şi imitaţiile de produse de lux, cu o cotă de 7,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici