România, locul 7 în topul surselor de spam

România se afla în primul trimestru pe locul şapte într-un top al statelor care răspândesc mesaje spam, cu o pondere de 4% din total, reiese dintr-un raport al producătorului rus de soluţii de securitate Kaspersky.

40 afișări
Imaginea articolului România, locul 7 în topul surselor de spam

România, locul 7 în topul surselor de spam (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Primele trei surse de spam în lume sunt Statele Unite ale Americii (16%), India (7%) şi Rusia (6%)", se arată în raport.

Kaspersky apreciază că o tendinţă majoră este migrarea spammer-ilor de pe domeniile din China, cu extensia .cn, către cele din Rusia, .ru, ca urmare a unor reguli severe impuse de administraţia chineză la înregistrarea unui nou domeniu de internet.

"Cele din Rusia sunt mult mai atractive pentru infractorii cibernetici, deoarece presupun cerinţe legale mai permisive", conform companiei.

În raport, Kaspersky atenţionează că, în primele trei luni din 2010, numărul tentativelor de phishing pe reţelele sociale a crescut alarmant.

"În mod neaşteptat, Facebook a devenit una dintre cele mai populare ţinte. Este pentru prima dată, de când am început monitorizarea traficului de spam, când atacurile asupra unei reţele sociale au fost atât de prolifice", conform realizatorului raportului.

Ponderea e-mail-urilor de tip phishing din primul trimestru al anului este de 0,57% din volumul total al traficului de mesaje electronice. Spammerii au învăţat să exploateze noile platforme de internet, precum blogurile sau reţelele sociale, pentru scopuri proprii.

Saturaţia "pieţei de spam" a condus la o stagnare a acesteia, stabilindu-se la 85,2% din totalul traficului pe Internet în primele trei luni ale anului 2010. Acest procent coincide cu cel de la sfârşitul anului 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici