TIFF 2008 va avea ediţii la Cluj şi Sibiu şi o caravană în 12-15 oraşe din România

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea o desfăşurare complexă în 2008, cu două ediţii, la Cluj (30 mai-8 iunie) şi Sibiu (10-16 iunie), dar şi o caravană care va duce filmele festivalului în 12-15 oraşe din ţară, a declarat pentru MEDIAFAX Tudor Giurgiu, organizator al TIFF.

1 afișare
Imaginea articolului TIFF 2008 va avea ediţii la Cluj şi Sibiu şi o caravană în 12-15 oraşe din România

TIFF 2008 va avea ediţii la Cluj şi Sibiu şi o caravană în 12-15 oraşe din România

Cea de-a şaptea ediţie a celui mai cunoscut festival de film din România va continua la Sibiu, după ce în 2007 a fost organizat în premieră şi în Capitala Culturală Europeană.

"Marea noutate a TIFF este că, după ediţia de la Cluj, va urma o ediţie condensată la Sibiu, după care vom organiza o caravană în 12-15 oraşe din ţară, încercând să facem un traseu similar cu cel făcut de Cristian Mungiu pentru promovarea filmului «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile»", a spus regizorul Tudor Giurgiu, care în 2007 a fost preşedintele onorific al festivalului.

În ceea ce priveşte programul festivalului, Giurgiu a precizat că acesta va fi definitivat în luna februarie, în prezent fiind începute discuţii pentru 10-12 filme. "Încercăm să aducem la TIFF filme româneşti, europene, documentare pe teme de muzică, dar şi formaţii. Astfel, în fiecare weekend al caravanei, pentru trei zile, festivalul va ajunge în oraşe mari - Timişoara, Iaşi, Constanţa, Arad, Zalău, Oradea - dar şi în oraşe mai mici, precum Sighişoara sau Deva", a mai spus regizorul.

Pentru TIFF  2008, organizatorii încearcă să obţină sprijin de la autorităţile din Cluj şi Sibiu şi de la  Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC). "La Sibiu, nu ştiu care este situaţia. Noi ne-am exprimat dorinţa de a organiza evenimentul acolo, dar nu ştiu care este în prezent situaţia, însă primarul Klaus Johannis a fost mulţumit de cum a decurs ediţia din 2007. La Cluj, unde avem o tradiţie, lucrurile decurg foarte bine. În ceea ce priveşte Ministerul Culturii, noi avem un contract pe zece ani pentru TIFF şi suntem în cel de-al patrulea an de parteneriat", a explicat Tudor Giurgiu.

Pe de altă parte, Demeter Andras, secretar de stat în MCC, spune că Ministerul va avea în vedere sprijinirea ediţiei din acest an a TIFF, însă nu s-a stabilit o sumă în acest sens. "Aşteptăm o solicitare de la organizatorii TIFF şi vom decide ulterior suma cu care vom sprijini organizarea festivalului", a declarat pentru MEDIAFAX Demeter Andras.

În ceea ce priveşte autorităţile din Cluj, organizatorii TIFF au semnat în 2006 un protocol de parteneriat pe zece ani cu primăria municipiului Cluj-Napoca, prin care aceasta se angajează să suporte anual o parte din cheltuielile organizatorice ale festivalului cu o sumă minimă de 350.000 lei.

TIFF 2007 s-a organizat la Cluj (1-10 iunie) şi la Sibiu (4-10 iunie), cu ocazia Capitalei Culturale Europene. Festivalul a adus, în premieră, în România, filmul  "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, care a câştigat Palme d’Or la  Cannes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici