Timişoara: Un fost regizor aflat în greva foamei are interdicţie să protesteze în faţa Teatrului

Fostul regizor al Teatrului Naţional Timişoara Ioan Ieremia, care se află în greva foamei de o săptămână, are interdicţie să protesteze în Piaţa Victoria, unde se află instituţia, şi în balconul acesteia, autorităţile respingându-i o cerere depusă în acest sens.

31 afișări
Imaginea articolului Timişoara: Un fost regizor aflat în greva foamei are interdicţie să protesteze în faţa Teatrului

Timişoara: Un fost regizor aflat în greva foamei are interdicţie să protesteze în faţa Teatrului (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Comisia de ordine publică din cadrul Primăriei Timişoara a decis, miercuri, să îi interzică fostului director al Teatrului Naţional din Timişoara, (TNT) Ioan Ieremia, aflat în greva foamei de o săptămână, să protesteze în balconul acestei instituţii sau în apropierea acesteia, după ce Ieremia a depus o cerere în acest sens.

În decizia Comisiei de ordine publică comunicată lui Ioan Ieremia, care se află în greva foamei deoarece, susţine el, conducerea Teatrului Naţional din Timişoara refuză să îl lase să pună în scenă un ultim spectacol, se arată că acţiunea sa de a protesta în balconul sau în faţa acestei instituţii nu a fost aprobată deoarece întreaga zonă este considerată "ansamblu istoric".

"În ceea ce priveşte organizarea unei acţiuni de protest în balconul Teatrului Naţional vă comunicăm faptul că solicitarea nu a fost aprobată deoarece întreaga zonă este considerată ansamblu istoric protejat şi, în conformitate cu HCL 22 din 2008, zona poate fi utilizată numai pentru acţiunile organizate de instituţie (TNT - n.r.) sau cu ocazia sărbătorilor de Paşti, Crăciun, Revelion şi alte evenimente de acest gen", se arată în decizia Comisiei de Ordine Publică al cărei preşedinte este primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.

În schimb, potrivit deciziei respective, Ioan Ieremia a primit aviz favorabil să protesteze oriunde în municipiu, în afara Pieţei Victoria, unde se află sediul Teatrului Naţional Timişoara, cu condiţia să primească aviz favorabil de la Poliţia municipală.

"Comisia de ordine publică dă aviz favorabil pentru desfăşurarea unei acţiuni de protest în municipiul Timişora, însă în afara Pieţei Victoria, cu menţiunea că trebuie să vă adresaţi Poliţiei municipiului Timişoara pentru a obţine avizul acestora în ceea ce priveşte stabilirea clară a locaţiilor şi a măsurilor necesare acestui tip de acţiuni", se arată în decizie.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Ioan Ieremia a declarat că, în aceste condiţii, ar putea organiza protestul său în faţa casei directorului Teatrului Naţional Timişoara, Adriana Hausvater.

"Sunt în ziua a şaptea de grevă a foamei şi voi continua să rămân în greva foamei. Regret că primarul Gheorghe Ciuhandu, care a organizat acea manifestare a PSD în Piaţa Victoriei în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, îmi refuză mie acum dreptul să protestez acolo. Am depus o cerere la Poliţia municipală şi aştept acum un răspuns. Dacă nu sunt lăsat în Piaţa Victoriei voi protesta în faţa instituţiilor din Timişoara: Prefectură, Primărie. Aş putea chiar să merg în faţa casei directorului TNT, pentru că această decizie îmi permite să fac acest lucru", a afirmat Ieremia.

Ioan Ieremia a intrat, miercurea trecută, în greva foamei, în semn de protest faţă de conducerea acestei instituţii care, susţine el, nu i-a permis să pună în scenă un ultim spectacol care să marcheze retragerea sa "onorabilă" din activitate.

Ioan Ieremia s-a instalat, miercurea trecută, în faţa clădirii Operei din Timişoara, în care funcţionează şi Teatrul Naţional, cu un banner pe care scria "Ioan Ieremia, prim-regizor şi director al Teatrului Naţional «Mihai Eminescu», în semn de protest faţă de acţiunile familiei Hausvater şi Demeter, declar greva foamei".

Acţiunea sa a fost întreruptă de un echipaj al Poliţiei care l-a informat pe fostul regizor că protestul său nu este autorizat şi că trebuie să obţină o autorizaţie de la Primăria Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici